MENIU

Analiza BCR despre impactul "dării în plată": tinerii vor locui cu părinții până la 42 de ani

Efecte negative

Vârsta medie pentru prima achiziție ipotecara se va majora la 42 de ani, de la 34 de ani cât este în prezent, ca urmare a prevederilor Legii "dării în plată", se arată într-o analiză BCR.

O analiză BCR privind impactul Legii Dării în Plată, la nivelul întregii piețe bancare, relevă consecințe semnificative, de la contracția pieței ipotecare și până la impactul advers asupra condițiilor de locuit ale familiilor din România.

Situația îi va determina pe cei mai mulți tineri fie să continue să locuiască cu părinții până la o vârstă înaintată, fie să locuiască în locuințe improprii (spațiu insuficient, confort locativ precar).

"Pentru un client obișnuit, va dura cu 8 ani mai mult decât în prezent că să economisească un avans suficient pentru a se încadra în noile condiții de creditare, adoptate pentru a reduce riscul de credit", se arată în documentul prezentat de Hotnews.ro.

Programul Prima Casă va dispărea ca urmare a prevederilor Legii Darea în Plată care fac garanția statului nulă; 160.000 de clienți actuali (în special tineri) nu vor mai dispune de un avans suficient pentru contractarea unui credit, arată o analiză efectuată de BCR.

Analiștii BCR au modelat impactul unei creșteri medii a avansului la creditele ipotecare și imobiliare de la 15%, în prezent, la o medie viitoare de 30%, un nivel considerat prudențial pentru a asigură rambursarea fără riscuri a unui credit acordat din depozitele atrase de la clienți.

Impactul identificat este negativ pe trei direcții majore, mai spun autorii analizei:  

- Contracția semnificativă a pieței ipotecare și imobiliare cu aproximativ 60%, reprezentând aprox 160.000 de clienți care nu vor dispune de un avans suficient pentru contractarea unui credit. 

- Pentru un client mediu (incluzând familiile unde ambii soți sunt co-debitori) va fi necesară o perioadă suplimentară cu 8 ani mai lungă, că să economisească suficient pentru avansul unui credit pentru casă (simularea include inclusiv ajustarea în jos a prețurilor caselor și apartamentelor). 

- Vârsta medie pentru prima achiziție ipotecara se va majora la 42 de ani, cu efecte adverse semnificative asupra standardelor de locuit și vieții de familie, potrivit sursei citate.  

Mai multe articole despre:
BCR legea dării în plată