MENIU

A început prigoana proprietarilor de locuinţe închiriate

A început prigoana proprietarilor de locuinţe închiriate. Agenţia de Administrare Fiscală a chemat administratorii de blocuri pentru a le înmâna pliante despre declararea chiriilor, scrie Profit.ro. Fiscul se bazează pe aceştia pentru a informa şi apoi, a identifica proprietarii care nu declară veniturile din închirierea apartamentelor. Ceea ce nu ştiu proprietarii este că vor fi nevoiţi să plătească de două ori contribuţiile la fondul de sănătate. 

Plata contribuţiilor la fondul de sănătate pentru veniturile din chirii a devenit obligatorie de la 1 ianuarie 2014, prin decizia Guvernului Ponta. Cota de 5,5% din venit este colectată chiar dacă se achită deja pentru salariu sau pensie.

Să luăm exemplu unui român angajat plătit cu salariul minim pe economie de 1.250 de lei, care închiriază cu cu 300 de lei o garsonieră moştenită, pentru a-şi rotunji veniturile, contribuţia se plăteşte de trei ori. 5,2% de către angajator, 5,5%, de angajat şi încă o dată 5,5% pentru venitul din chirie, după aplicarea unei deduceri de 40%.

În total, aproape 140 de lei lunar dintr-o contribuţie plătită de trei ori. 

Dacă, însă, contribuabilul nu are alte venituri în afară de chiria declarată la ANAF, cota de 5,5% nu se aplică pe valoarea declarată a chiriei, de 300 de lei, ci pe valoarea salariului minim pe economie, care este în prezent 1.250 de lei.

Un alt exemplu! Dacă un cuplu deţine în coproprietate un apartament dat în chirie, contribuţia pentru venitul respectiv trebuie plătită de fiecare soţ. Adică ambii trebuie să depună câte o declarație la ANAF, pentru cota ce îi revine din proprietate.


Printre românii care achită de mai multe ori contribuţia către acelaşi fond se află şi parlamentari. Este şi cazul unui senator PNL care a încasat din chirii aproape 120 de mii de lei anul trecut.

Miercuri, ANAF a chemat administratorii de blocuri pentru a le împărţi pliantele informative. După care inspectorii vor trece la controale.

Peste 300.000 de contracte de închiriere erau declarate la Fisc în toată țara, înainte să înceapă ofensiva ANAF, arată datele instituţiei. 

 
Mai multe articole despre:
ANAF impozite taxe video contribuţii