MENIU

ANAF a declanșat operațiunea "Mercur", cea mai amplă verificare a comerțului online "la negru"

ANAF a declanșat operațiunea "Mercur", cea mai amplă verificare a comerțului online "la negru"

Inspectorii antifraudă ai ANAF au declanșat operațiunea “Mercur”, cea mai amplă acțiune de verificare a veniturilor nedeclarate obținute din comerțul online nefiscalizat. Ținta principală a controalelor sunt persoanele fizice care fac comerț mascat și evită taxele solicitând plata ramburs sau în cont. 

Din analizele preliminare s-a observat că, odată cu creşterea exponenţială a vânzărilor online prin platforme cu reputaţie şi standarde ridicate, s-a intensificat şi comerţul cu mărfuri contrafăcute sau operate de firme fantomă, în special prin intermediul unor persoane fizice sau site-uri paravan, care operează pe perioade scurte.

Mai mult decât atât, diversificarea marilor operatori, prin lansarea unor marketplace, a reprezentat o oportunitate pentru firmele sau persoanele care comercializau produse fără a fiscaliza veniturile sau care vindeau produse contrafăcute, se spune în comunicatul ANAF.

SCHEMA EVAZIUNII

Evaziunea este comisă,  "în colaborare", de către firme efemere care achiziţionează intracomunitar sau importă bunuri en-gros și de către persoane fizice care le vând online.

Firmele importatoare sunt "lichidate" după finalizarea formalităţilor de vămuire, iar persoanele fizice care vând produsele online solicită plata "ramburs" sau în conturi bancare, astfel încât să fie ocolită plata obligaţiilor fiscale.

În prima etapă, inspectorii antifraudă au analizat peste două milioane de vânzări on line de bunuri livrate prin curier şi a început verificarea a peste 500 dintre clienţii firmelor de curierat rapid cu cel mai mare volum de livrări cu plata "ramburs" sau în conturi bancare.

ANAF menţionează că va iniţia, în perioada imediat următoare, acţiuni de control în vederea recuperării taxelor şi impozitelor datorate, acolo unde este cazul, prin măsuri şi proceduri fiscale.

ANAF recomandă tuturor comercianţilor şi face un apel către persoanele fizice sau juridice, care au realizat vânzări cu livrare prin curierat, să se asigure că au achitat toate obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat.



De asemenea, pentru a evita sancţiunile şi impunerile legale, cei care au omis să-şi declare veniturile obţinute o pot face în perioada imediat următoare, prin conformare voluntară, şi astfel vor putea beneficia de toate facilităţile fiscale aplicabile pentru a intra în legalitate, ceea ce va duce şi la evitarea calculului de penalităţi.

Totodată, ANAF precizează că operaţiunea "Mercur" va continua în ritm accelerat şi va fi extinsă pentru asigurarea fiscalizării încasărilor provenite din vânzările on line de bunuri şi servicii. 

Mai multe articole despre:
anaf online nefiscalizat antifrauda mercur