MENIU

Ziua Naţională. Povestea Ioanei Ciorteanu, studentă la Actorie şi voluntar la Ambulanţa Bucureşti

Ziua Naţională. Povestea Ioanei Ciorteanu, studentă la Actorie şi voluntar la Ambulanţa Bucureşti

Dragostea pentru cei de lângă noi poate să îmbrace forme uimitoare. Ioana Ciorteanu, studentă în anul doi la Actorie, a reuşit să-i uimească pe cei din jur prin generozitate şi umor. A venit în Bucureşti să-şi facă o carieră pe scenă, dar a ţinut să facă şi voluntariat. Nu se vaită că n-are timp, atunci când e vorba să-i ajute pe alţii. Misiunea ei: să-i facă pe oameni să se simtă bine!

Ioana Ciorteanu e studentă la Actorie şi voluntar la Ambulanţa Bucureşti. N-a făcut din asta un secret şi nu s-a ferit să împărtăşească fărâme din viaţa ei cu prietenii şi necunoscuţii pe Facebook. Aşa s-a trezit cu întrebarea: de ce faci asta, ce câştigi? Şi ea răspunde simplu: viaţă. Viaţă din aceea trăită cu poftă, intens şi cu un scop. Aşa trăieşte de 2 ani şi nu se plânge că aleargă între repetiţiile de la Teatrul Bulandra şi misiunile de la Salvare. Îi e drag să-i ajute pe alţii, aşa cum a învăţat de la mama ei, medic într-un spital din Bacău.

"Prima mea gardă a fost un film de acţiune. Pentru mine era un şoc, cum stau acum, să merg cu spatele, am zis că înebunesc, pe linii de tramvai, de... la mine la oraş nu este nici autobuz, darămite tramvai! În principiu, aici e scena. Aici e backstage-ul!", spune Ioana Ciorteanu.

Întrebată dacă i-a fost vreodată frică, Ioana a răspuns: "Da... Vă daţi seama. Intri într-o casă străină, pe teren străin, oamenii pot să fie agresivi, prin limbaj, prin... Am o problemă cu câinii pentru ca în tot protocolul nostru, prima etapă este siguranţa salvatorului. Şi eu ţin foarte mult la prima etapă şi dacă am luat jucăriile să mergem la pacient şi aud un woooof... 'Nu vreţi să legaţi câinele?' 'Nu face nimic!' Nu face nimic ăsta să ştiţi că nu mă încălzeşte!"

De trei ori pe lună, Ioana merge să ajute oameni. Şi o face fără să primească vreun ban.

"Am avut un copil dintr-o familie... cam de 4 ani... 4 ani avea... cu stare febrilă. Şi stătea frumos, i-am pus centura, frumos... cu mama lui şi zicea: 'Eu acum transpir, dar este normal să fie aşa pentru că temperatura corpului meu este...' Whaaaat? Ce să-i mai zic? Cred că cele mai multe lecţii le-am primit de la copii", spuns Ioana.

Un miracol este pentru Ioana şi actoria. Din care speră să facă o carieră de succes, fără să renunţe prea curând la uniforma de voluntar.

"Numai să am pantalonii şi bocancii... Mi s-a întâmplat o chestie într-un magazin. Am ieşit şi era un cerşetor. 'Dă-mi, dă-mi...' Zic: 'Bă, nu-ţi dau că n-am.' Şi o doamnă de lângă zice: 'Las-o dracu', nu vezi că e de la pantaloni de strâns gunoaie?...' Au văzut partea reflectorizanta! Aia a fost cea mai tare fază cu pantalonii şi legat de uniformă", mai spune aceasta.

Când pică luminile pe ea, când vede cortina, spune Ioana, vede energie. Când vede saunele, vede emoţie. "E momentul zero! Start! Aia e!", mai spuns Ioana.

 

 

Reporter: Andreea Dăscălescu

Imagine: Marian Mic

Montaj: Sorin Niculae

Mai multe articole despre:
Ioana Ciorteanu