MENIU

Ambasadorul turc în Ucraina, convocat la MAE! TENSIUNI crescute între Kiev și Ankara

Nava rusă Zhibek Zholy / Foto: Twitter Visegrád 24

Cargoul rusesc Zhibek Zholy, despre care Kievul afirmă că transportă cereale ucrainene furate de Rusia, a reintrat în apele teritoriale ruseşti după ce a părăsit coasta Turciei, unde fusese imobilizat începând de vineri, iar ambasadorul turc la Kiev va fi convocat la MAE ucrainean pentru clarificări, întrucât Ucraina ceruse Turciei arestarea navei.

Ancorată vineri în portul turc Karasu de la Marea Neagră, nava rusească a reintrat, miercuri, în larg şi a emis ultimul semnal la circa 20 de kilometri de coasta turcă, conform website-ului Marine Traffic, relatează presa internațională. citată de Agerpres.

Potrivit unui responsabil turc, cargoul rusesc ”a intrat în apele teritoriale ruse, dar fără a se apropia de un port” pentru moment. Conform agenţiei turce de presă DHA, cargoul şi-a închis transponderul, acesta fiind, de fapt, emiţătorul prin care este localizat.

Autorităţile ucrainene au reacționat imediat față de decizia Turciei de a lăsa nava să plece. 

”Regretăm că nava rusă Zhibek Zholy, încărcată cu cereale ucrainene furate, a fost autorizată să părăsească postul turc Karasu, în pofida dovezilor (…) prezentate autorităţilor turce”, este mesajul transmis de purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko.

”Ambasadorul Turciei la Kiev va fi invitat (la MAE ucrainean - n.r.) pentru a clarifica această situaţie inacceptabilă”, a arătat oficialul de la Kiev.