MENIU

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, convocat după ce Maia Sandu a fost atacată pentru că a interzis simbolurile invaziei în Ucraina

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova

Ambasadorul Rusiei la Chișinău a fost convocat la Ministerul de Externe al Republicii Moldova după atacurile la adresa președintei Maia Sandu după ce a interzis, prin lege, simboluri militare, printre care și literele „Z” și „v” folosite de armata rusă în invazia din Ucraina.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat joi la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

Decizia vine după ce Rusia, prin purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a criticat decizia preşedintelui Maia Sandu de a interzice mai multe simboluri militare, printre care și simbolul invaziei Rusiei în Republica Moldova - litera „Z”, precum și confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe .

Ministerul moldovean al afacerilor externe a calificat această declaraţie drept "retorică neconstructivă şi inacceptabilă, iar evenimentele istorice fiind instrumentalizate în scopuri de propagandă", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei diplomatice moldovene, Daniel Vodă, potrivit agerpres.ro.
"Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat act de declaraţia reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse făcută în cadrul briefingului din 20 aprilie, prin care se menţine retorica neconstructivă şi inacceptabilă la adresa preşedintelui Republicii Moldova. Dat fiind limbajul inacceptabil utilizat la adresa şefei statului din partea reprezentantului oficial al diplomaţiei ruse, MAEIE a dispus convocarea ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov", a transmis Chișinăul. De asemenea, recomandă MAE rus "să ia cunoştinţă" de textul discursului preşedintei Maia Sandu, accesibil de altfel şi în varianta în limba rusă şi care "nu lasă loc de interpretări".
"MAEIE subliniază că deciziile adoptate recent de Parlamentul Republicii Moldova reprezintă un drept suveran al ţării noastre. Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi intern al ţării noastre", se mai arată în comunicatul oficial de presă citat de agerpres.ro.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri că este o adevărată trădare şi că astfel de decizii provoacă o profundă îngrijorare şi indignare. Zaharova a îndemnat autorităţile de la Chişinău să se abţină de la anumite declaraţii, subliniind că, în caz contrar, "Rusia va răspunde, iar aceste răspunsuri vor fi dureroase". Tot miercuri, senatorul rus Aleksei Puşkov, şeful Comisiei provizorii a Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) pentru politica informaţională, a ameninţat-o direct pe preşedinta Maia Sandu că ţara sa ar putea sfârşi la "coşul de gunoi al istoriei". "Ar trebui să fie mai atentă în ceea ce priveşte Rusia şi simbolurile ei, cu atât mai mult cu cât Chişinăul nu poate plăti pentru gazul rusesc", a scris Puşkov pe contul său din Telegram. Și Serghei Aksionov, liderul prorus al Crimeii anexate de Rusia în 2014, care consideră că "Maia Sandu a decis să o ia pe urmele Ucrainei".
Maia Sandu a declarat după promulgarea legii că astfel de simboluri divizează societatea. Locul lor este la "coşul de gunoi" al istoriei, a afirmat, marți, preşedintele Republicii Moldova într-o conferinţă de presă. Cu acest prilej, Maia Sandu a denunţat propaganda rusă răspândită de Moscova.

"Nu putem admite mesaje care denaturează informaţia despre război - e revoltător şi inuman să învinuieşti victimele de propriile suferinţe. Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine - sau chiar azi - pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, Holocaustul sau deportările. Nu uitam aceste pagini tragice şi ruşinoase din istoria noastră. Nu putem admite repetarea lor. Şi nu putem permite ca atrocităţile de azi să fie asociate cu memoria eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, care şi-au dat viaţa pentru pace", a subliniat Maia Sandu.