MENIU

Ambasada SUA în Bucureşti, reacţie indirectă după declaraţiile lui Mihai Fifor

La scurt timp după gafa ministrului Apărării Mihai Fifor, referitoare la existenţa unor rachete balistice în baza de la Deveselu, Ambasada SUA în Bucureşti a postat un mesaj cu titlul "O listă a minciunilor Rusiei și dovezile care le demontează."

Documentul ataşat postării este o analiză realizată de NATO şi actualizată pe 26 iulie. "De când Rusia şi-a început acţiunile agresive împotriva Ucrainei, oficialii ruşi au acuzat NATO de o serie de ameniinţări şi acţiuni ostile," se spune în introducerea materialulu. 

NATO prezintă câteva dintre "miturile" lansate de oficialii ruşi. Între acestea, faptul că  "sistemul de rachete defensive al NATO este o ameninţare pemtru Rusia" şi că  "sistemul de rachete defensive al NATO este îndreptat spre Rusia" sau că "extinderea NATO în Balcani este un proces destabilizator în regiune",

Enunţul că sistemele de rachete din România sau Polonia ar fi ţintite către Rusia este fals, afirmă documentul NATO. Potrivit acestuia, geografia şi legile fizici fac imposibil ca aceste sisteme să doboare rachete intercontinentale ruseşti, mai ales că sunt amplasate fie prea departe, fie prea aproape de Rusia.

În ceea ce priveşte acuzaţia potrivit căreia sistemul de rachete defensive al NATO ar fi, de fapt, ofensiv, documentul Alianţei precizează că acesta este strict defensiv, iar înţelegerile încheiate de Statele Unite şi ţările care găzduiesc baze militare nu permit decât amplasarea de rachete defensive.

 

Mai multe articole despre:
Mihai Fifor