MENIU

Alocarea fondurilor europene și a celor pentru relansarea economiei, condiționată de situația statului de drept și combaterea corupției

Vera Jourova

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, cere ca respectarea normelor statului de drept, un sistem judiciar funcțional  și combaterea corupției să fie condiții pentru alocarea fondurilor europene, inclusiv a celor pentru relansarea economiei.

"Nu aş vrea să văd blocarea alocării fondurilor, dar trebuie să avem în sistemul nostru juridic unele garanţii că, în cazul în care lucrurile într-adevăr nu merg bine într-un stat membru, atunci banii contribuabililor nu pot fi plătiţi", a spus Vera Jourova, citată de hotnews.ro

Declarația vine în contextul în care liderii țărilor membre ale UE poartă negocieri privind bugetul blocului comunitar pentru perioada 2021-2027 şi a fondului de relansare economică post-pandemie. Condiționarea alocării fondurilor europene este susținută și de Germania, care a preluat, pe 1 iulie, președinția Consiliului UE.

Viitorul summit al statelor UE va avea loc pe 17-18 iulie, la Bruxelles, fiind prima reuniune de la debutul pandemiei la care liderii europeni participă fizic. Planul de relansare economică propus de Comisia Europeană se ridică la 750 de miliarde de euro, iar proiectul de buget multianual, la 1.100 de miliarde de euro.

 

Mai multe articole despre:
vera jourova buget ue stat de drept