MENIU

Alianța PSD-ALDE, pregătiri în vederea suspendării lui Iohannis

Liderul PSD Liviu Dragnea are o discuție vineri seară cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, privind o eventuală suspendare a președintelui, potrivit unor surse politice citate de Realitatea TV.

Tema sespendării lui Iohannis a reapărut după ce președintele a refuzat numirea celor doi miniștri și a șefului Armatei. Mai mulți lideri ai PSD au readus tema pe agenda publică.

Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că președintele Klaus Iohannis „în mod cert se cere suspendat".

"Iohannis încalcă deliberat legea, blocând cele mai importante institutii ale statului, respectiv Armata Romana. Iohannis stie ca, potrivit prevederilor legale, președintele nu are atribuția de a prelungi mandatul șefului Statului Major și că acest lucru se face la propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului. Iohannis știe că nu poate emite un decret de prelungire fara a exista o propunere a ministrului de resort, cu avizul prim-ministrului. Iohannis stie că nu s-a discutat în CSAT, știe că decretul este nelegal, pe lângă Constituție, ca incalca toate legile, ceea ce inseamna ca este nul de drept. Toate aceste decizii nelegale si grave induc un sigur sens: ca Iohannis se vrea musai suspendat", a declarat Codrin Ștefănescu potrivit Stiripesurse.

Potrivit lui Codrin Stefănescu, cei din Coaliția PSD-ALDE iau în calcul toate variantatele, inclusiv suspendarea.

La rândul său, deputatul PSD Liviu Pleșoianu este de părere că „suspendarea lui Iohannis este obligatorie”.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a spus vineri că președintele Klaus Iohannis a anunțat-o că nu va da curs numirilor celor două propuneri de la Dezvoltare și Transporturi, chiar dacă CCR a stabilit că există un conflict de natură juridică și trebuie emise decretele.

Klaus Iohannis a transmis un avertisment Guvernului să nu blocheze publicarea decretului său în Monitorul Oficial:

"Imediat după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Decretul Președintelui României nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării, a fost transmis, în condițiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputaților, în vederea publicării în Monitorul Oficial al României.

Monitorul Oficial al României este publicația oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituție, de Legea nr. 202/1998, precum și de alte acte normative.

Publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituție, nu poate fi blocată sau cenzurată de instituțiile cu atribuții în această procedură.

Președintele României atenționează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 și, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecințe și atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate".

Mai multe articole despre:
suspendare Klaus Iohannis Lviu Dragnea