MENIU

Alexei Navalnîi spune ADEVĂRUL cutremurător pentru RUȘI despre mobilizarea forțată a lui Putin pentru războiul din Ucraina

Cel mai mare dușman al lui Putin - Alexei Navalnîi spune adevărul despre mobilizarea pentru războiul din Ucraina

Cel mai vocal critic al lui Vladimir Putin - Alexei Navalnîi, opozantul președintelui rus, avertizează, din închisoare, că mobilizarea pentru războiul din Ucraina va duce la o tragedie națională pentru ruși.

Aleksei Navalnîi susține într-un mesaj transmis la puțin timp de la anunțul mobilizării comandate de Putin că se va transforma într-o adevărată tragedie națională pentru ruși, doar pentru a-și hrăni dorința de putere.

„Va fi o tragedie masivă, cu un număr uriaș de morți..., doar pentru a-și păstra puterea. Putin a invadat o țară vecină, a ucis oameni acolo și acum trimite un număr uriaș de cetățeni ruși în acest război”, a declarat Navalnîi în mesajul video transmis din închisoare.

Navalnîi, cel mai mare dușman politic al lui Putin, se află în închisoare de un an de zile, după ce a eșuat tentativa de otrăvire asupra lui, comandată cel mai probabil de Kremlin. Acesta a fost arestat pe 17 ianuarie 2021, pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, când a revenit din Berlin, unde a fost transferat și internat după ce a fost otrăvit în Siberia, în august 2020. El a fost otrăvit cu Noviciok, neurotoxină interzisă, dar folosită de serviciile secrete ruse în timpu lRăzboiului Rece. Kremlinul a negat mereu orice implicare a sa în tentativa de ucidere a criticului său cel mai vocal.

Navalnîi ispășește o pedeapsă de 11 ani și jumătate de închisoare după ce a fost condamnat pentru încălcarea condițiilor eliberării condiționate, fraudă, acuzații formulate pentru a opri ascensiunea politică a cunoscutului dizident.

După anunțul președintelui rus Vladimir Putin de miercuri dimineață despre mobilizarea parțială pentru „eliberarea Donbas” din Ucraina, ministrul apărării Serghei Șoigu a precizat că mobilizarea pentru serviciul militar activ se va aplica doar pentru 1% din totalul resurselor Rusiei, scrie BBC.

Se estimează că Rusia are aproximativ 2 milioane de rezerviști, adică persoane care au făcut Armata, care este obligatorie.

Dintre cele 2,9 milioane de soldați pe care i-ar deține Rusia în acest moment, 900.000 sunt militari activi, restul fiind în rezervă, potrivit datelor militare publicate de BBC. Ucraina are de aproape trei ori mai puțini militari decât Rusia, și anume 1.096.600 în total, dintre care 196.600 ar fi militari activi în acest moment, iar 900.000 rezerviști, potrivit aceleiași surse citate de BBC.

Mobilizarea parțială anunțată de președintele Putin se referă la cei 300.000 de rezerviști care sunt soldați cu experiență militară. Deși nu este clar ce înseamnă această mobilizare parțială și pe cine vizează cu adevărat, mai notează BBC.