MENIU

Alexandru Rafila, scenariu alarmant pentru septembrie: până la 4 mii de îmbolnăviri COVID-19 pe zi

Alexandru Rafila, deputat PSD, specialist în microbiologie

Profesorul Alexandru Rafila consideră "optimiste" estimările autorităţilor, potrivit cărora în luna septembrie s-ar putea ajunge la circa 1.600 de noi îmbolnăviri cu COVID-19 pe zi. Specialistul în microbiologie este de părere că, din analiza evoluției ratei de infectare în ultimele 6 săptămâni, numărul îmbolnăvirilor poate ajunge, spre sfârșitul lunii viitoare, chiar și la 4.000 pe zi.

"Am făcut şi eu un mic calcul şi, de la 288 de cazuri în săptămâna 5-12 iulie, am ajuns săptămâna trecută la 2.500 de cazuri. Deci, e o creştere aproape de zece ori în decurs de şase săptămâni. Ce am observat este că această creştere săptămânală este între 1,43 şi 1,63, deci o medie cam de 1,5 şi asta o să ne arate că la sfârşitul lunii septembrie, în ultima săptămână din luna septembrie, 21-27, eu cred că vor fi în jur de 4.000 de cazuri. Însă cu o condiţie pot să estimez această cifră: (...) dacă nu se întâmplă cumva vreo minune în ceea ce priveşte modul de testare, pentru că noi am mai trecut în luna noiembrie a anului trecut, ştiţi, când în mod inexplicabil numărul de cazuri a fost redus din cauza lipsei testării. Adică, dacă o să fim serioşi de data aceasta şi o să testăm aşa cum trebuie - pentru că, pe măsură ce creşte numărul de cazuri, ideea este să opreşti transmiterea”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri seară, la un post TV.

Interpretarea dată de acesta vine după ce secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a anunțat marți că prognozele indică, pentru luna jumătatea lunii septembrie, circa 1.500 de noi cazuri de COVID-10, zilnic.

Mai multe articole despre:
covid imbolnaviri rafila contaminari baciu