MENIU

Alexandru Rafila, prima reacție publică după SCANDALUL de la rezidențiat - Răspuns disprețuitor pentru 200 de medici

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății Foto: INQUAM/Octav Ganea

Prima reacție a ministrului Alexandru Rafila după scandalul de la examenul de rezidențiat și după „fuga” de jurnalista Anca Alexandrescu. Realizatoarea emisiunii Culisele statului paralel i-a cerut ministrului o întâlnire pentru a discuta despre situația celor 200 de medici care au rămas fără loc de muncă după examenul de rezidențiat.

Întrebat despre scandalul după examenul de rezidențiat după care aproape 200 de medici au rămas fără nicio repartizare, Alexandru Rafila a anunțat că aceștia sunt așteptați în toamnă. Ministrul Sănătății a vorbit miercuri  despre „medici de nota 10” și despre faptul că „majoritatea” dintre cei care au rămas fără loc de muncă „au peste 30 de ani și au susținut de mai mutle ori acest examen”.

Este prima ieșire publică a ministrului Alexandru Rafila după marele scandal ce a izbucnit după examenul de rezidențiat din 14 mai de la București. Aproape 200 de viitori medici n-au mai prins o repartiție în spitale, deşi au trecut evaluarea. Suplimentarea locurilor se face doar prin ordonanţă de urgenţă, iar asta poate dura câteva săptămâni. Totul s-a întâmplat după ce sute de medici care au luat rezidențiatul nu au unde munci, chiar dacă deficitul de personal din spitale e uriaș.

„În primul rând nu este un examen de rezidențiat, este vorba de un concurs. Noi nu putem să acordăm medalii tuturor participanților la un concurs.

Media de admitere care ar fi făcut posibilă alegerea de locuri la acest examen este cea mai redusă din acesti ultimi ani.

Momentul în care s-au inscris la acest concurs au acceptat conditiile, și condiția era că vor alege în măsura locurilor disponibile.

Majoritatea dintre ei au peste 30 de ani, majoritatea au susținut de mai multe ori acest examen.

Cred că, dacă se vor pregăti, și dvs vreti sa aveti medici care sunt de nota 10..., așa că eu ii sfătuiesc să învețe încă câteva luni. Îi așteptăm cu drag, pe toți, la examenul de rezidențiat care se va organiza in toamnă. 

Locurile care au fost oferite sunt conform ofertei universitatilor de pregătire, pentru că nu totul este să devii rezident, trebuie să te pregătești ca să fii un medic bun.

Trebuie să înțelegem că noi trebuie să promovam competenta, oamenii care competititivi și care pot oferi servicii medicale de bună calitate”, a declarat Alexandru Rafila la finalul evenimentului de la Institutul Fundeni.

Jurnalista Anca Alexandrescu a fost la Ministerul Sănătății, alături de parlamentari și medici rezidenți, la începutul acestei săptămâni, pentru a discuta cu Alexandru Rafila despre situația medicilor nemulțumiți de modul în care a decurs examenul. Însă realizatoarea emisiunii Culisele statului paralel l-a pus pe fugă pe ministrul Sănătății, luni, 29 mai. Pentru că Alexandru Rafila a evitat pe toate căile să răspundă la întrebările realizatorului Realitatea PLUS și ale rezidenților lăsați fără loc de muncă. Rafila chiar ar fi fugit pe ușa din spate a instituției, potrivit Ancăi Alexandrescu.

„Am aflat, pe surse, că Alexandru Rafila a dat ordin ca nimeni să nu stea de vorba cu noi”, a mai precizat jurnalista.

Scandal uriaș după rezidențiat. Anca Alexandrescu, la Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila a fugit pe ușa din spate - VIDEO

Anterior declarațiilor făcute miercuri, Ministerul Sănătății a precizat, marți, la o zi de la „descinderea” Ancăi Alexandrescu, faptul că „în urma repartiției și a ocupării tuturor locurilor și posturilor scoase la concursul de rezidențiat din 14 mai, 208 candidați au fost declarați respinși, conform regulamentului de concurs. Aceștia au obținut punctaje între 484 și 528, mult sub media punctajelor minime cu care s-au ocupat locuri și posturi la sesiunile ordinare ale concursului din toți anii precedenți". La polul opus, peste 800 de candidaţi au obţinut punctajul necesar, dar au fost disponibile doar 628 de locuri. Doar 29% dintre ei au absolvit recent Medicina, restul având chiar şi 50 de ani și peste această vârstă, mai informează MS, punctând că „nu este vorba despre medici rezidenți, ci despre absolvenți ai Facultăților de Medicină care nu au reușit să devină rezidenți după terminarea studiilor medicale".