MENIU

Alexandru Rafila își menține recomandările: ce trebuie EVITAT pentru a nu risca să ne INFECTĂM cu variola maimuței

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, revine cu precizări legate de declarațiile recente referitoare la folosirea protecției pentru a evita infectarea cu variolei maimuței, în România. 

"Eu am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinenţa în situaţia raporturilor sau relaţiilor cu persoane întâmplătoare, cu persoane necunoscute.

Am dat o astfel de recomandare în mod evident, fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secreţiilor, calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală şi evitarea relaţiilor cu persoane necunoscute este o măsură de protecţie individuală pe care putem să o luăm cu toţii cei care suntem, să spunem, la risc sau persoanele care sunt la risc pentru aşa ceva”, a declarat Rafila, citat de HotNews.ro, într-o conferinţă de presă susținută astăzi.

Întrebat despre anchetele epidemiologice realizate în țara noastră, în condițiile în care ultimul caz depistat este contact al primului caz, Rafila a spus că "pe măsură ce lucrurile progresează și se înmulţeşte numărul de cazuri, intrăm într-un soi de rutină şi în cazul acestei boli".

"(...) Repet, e sezonul estival, sunt multe evenimente în toată ţara, în Europa, şi recomandarea aceasta de precauţie în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare pentru ca să putem să ţinem lucrurile sub control”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Până acum, în România au fost anunțate ​patru cazuri de variola maimuței. Ultimul dintre ele a fost confirmat săptămâna trecută, respectiv, pe 16 iunie. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 de ani, contact cu primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România. Simptomele au apărut pe data de 12 iunie. 

Primul caz de variola maimuţei a fost diagnosticat, în România la un bărbat în vârstă de 26 de ani din Bucureşti, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Medicii au realizat anamneza în cazul pacientului şi astfel au aflat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe ţări din Europa unde există numeroase cazuri de infecţie cu variola maimuţei. Pentru că a refuzat să ofere informaţii cu privire la persoanele cu care a intrat în contact, i s-a deschis cercetarea penală.