MENIU

Alexandru Rafila, despre a treia doză de vaccin: cine și când o va primi. Detalii despre eficiența vaccinurilor împotriva noilor tulpini

Alexandru Rafila. Foto: Inquam/Ilona Andrei

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a vorbit miercuri, la Realitatea Plus, despre eficiența vaccinurilor împotriva tulpinilor Sars-Cov-2. Deputatul PSD a explicat și în ce condiții s-ar putea impune administrarea celei de-a treia doze. 

Rafila a explicat că, deși există cazuri de infectare după vaccinare, acestea nu sunt severe.

”În niciun caz nu ne vaccinăm degeaba. Discuția este legată de posibilitatea ca infecția să apară și la persoanele vaccinate. 
Formele grave și decesele sunt evitate în proporție de peste 90% prin vaccinare. Astfel, chiar dacă te infectezi după vaccinare, nu este grav pentru că nu faci o formă severă”, a spus deputatul.

Reprezentantul României la OMS a precizat că, în prezent, Agenția Europeană a Medicamentului nu a făcut o recomandare oficială în privința administrării celei de-a treia doze de vaccin. Dacă se va face, ar putea viza în special persoanele vulnerabile.

”Se lucrează la dezvoltarea de noi variante de vaccin care să facă mai puțin influențabilă vaccinarea de circulația tulpinilor mutante. 
Inclusiv discuțiile despre a treia doză a trebuit să țină cont de circulația tulpinilor.
Sunt studii care arată că vaccinarea cu Pfizer după AstraZeneca generează un răspuns imun superior. 

Momentan, sunt decizii în acest sens luate de anumite țări pentru anumite categorii de persoane vulnerabile. 
Nu există niciun fel de indicații la nivelul EMA.
A treia doză poate să constituie o necesitate la anumite categorii de persoane, care au diverse afecțiuni care fac ca răspunsul imun să fie mai slab. A doua variantă este cea de ”booster”, după 6 luni sau un an mai fac o doză pentru a reface răspunsul imun. Intervalul de timp nu a fost încă stabilit. Rămâne să vedem care va fi recomandarea EMA și dacă producătorii de vaccin vor găsi soluții de vaccin dedicate noilor tulpini”, a mai spus Rafila.