MENIU

Alexandru Rafila cere urgentarea testării copiilor în școală - REPLICĂ pentru ministrul Sorin Cîmpeanu, despre acordul părinților

Alexandru Rafila cere urgentarea testării copiilor în școală - REPLICĂ pentru ministrul Sorin Cîmpeanu Foto: INQUAM

Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, solicită urgentarea testării COVID-19 a copiilor în școli, măcar de două ori pe săptămână. Medicul i-a sugerat ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, că este nevoie de un „dialog sincer și argumentat” cu părinții pentr a demara testarea în școli.

„Majoritatea copiilor fac forme ușoare sau chiar inaparente. Așa că cea mai bună măsură ar fi ca părinții și persoanele vârstnice din familie, cu care copiii pot intra în contact, să fie vaccinate. Acesta e primul lucru. Și cel de-al doilea, pe care l-a menționat și un antevorbitor în emisiunea dumneavoastră, este legat de stabilirea unei proceduri foarte clare și mai ales simple, încât să fie posibilă testarea de exemplu de două ori pe săptămână a copiilor, tocmai pentru aceste cazuri care au mai puține simptome și care ar putea să fie detectate în cazul unei astfel de testări rapide”, a explicat Alexandru Rafila, luni seară, la un post TV.

După ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a invocat lipsa acordului părinților pentru testarea în masă a elevilor, Alexandru Rafila a spus că situația se poate rezolva prin folosirea unor teste rapide în școlile din România.

„Acordul părinților e important. Aici e undeva o contradicție, pe care sincer o înțeleg mai puțin... Părinții, pe de o parte, își manifestă îngrijorarea în ceea ce privește participarea la cursuri a copiilor, pentru că s-ar putea să nu fie în condiții de siguranță, și pe de altă parte nu-și dau acordul pentru testare (…) Trebuie totuși un dialog sincer și bazat pe argumente, mai puțin pe chestiuni exclusiv emoționale, iar utilizarea unor teste rapide mai putin traumatizante trebuie să tina pasul cu ce recomanda Centrul European. Cred ca exista deja unul sau doua, si atunci se poate găsi o solutie si in scolile din România”, a explicat Alexandru Rafila.

Medicul a sugerat și cum ar putea decurge testarea elevilor.

„Acum nu putem să facem teste în fiecare zi, dar măcar de două ori pe săptămână cred că s-ar putea face. Sigur că e un anumit efort financiar, dar consecințele legate de nefuncționarea școlilor față în față cred că sunt mult mai costisitoare, nu numai din punct de vedere financiar, cât mai degrabă legat de modul în care acești copii se vor dezvolta, din punct de vedere al modului în care acumulează cunoștințe, cât mai ales din punct de vedere al dezvoltării lor psihologice, de integrare socială ulterioară. Consecințele sunt mult, mult mai grave decât dacă le punem în balanță raportat la aceste eventuale costuri care ar putea să fie necesare pentru acoperirea testării”, a conchis Rafila.