MENIU

Alertă sanitară în Germania, din cauza unui lot de semințe de rapiță din România

România este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de rapiță din Europa

Autoritățile sanitare veterinare din Germania au inițiat o alertă alimentară după ce într-un lot de semințe de rapiță din România a fost depistată o depășire semnificativă a concentrației de pesticide. Instituțiile din România fac investigații pentru a identifica furnizorul și originea exactă a semințelor.

Autoritățile sanitare veterinare din Germania au notificat România pe 29 ianuarie, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, că au depistat o probă de semințe de rapiță cu reziduuri de fosfan de 0,45 mg/kg, scrie lantulalimentar.ro.

Limita maximă admisă este de 0,05 mg/kg.

Proba a fost prelevată în 8 ianuarie, iar lotul de semințe de rapiță, provenind din România, nu a fost distribuit pe piața germană.

Nu există risc pentru sănătatea umană, întrucât semințele nu erau destinate consumului uman, ci aveau utilizare furajeră.

Lotul de semințe în cauză a fost reținut de la comercializare de autoritățile sanitare veterinare germane.

Fosfanul este un pesticid utilizat pentru tratarea cerealelor și semințelor oleaginoase și proteaginoase în depozite, pentru a le proteja de dăunători.

Aprobarea utilizării acestei substanțe a expirat la 31 martie 2023, dar Comisia Europeană a acceptat o amânare a termenului cu un an, pentru ca ulterior să revină și să decidă o nouă prelungire, până în 15 martie 2026. Condiția este însă respectarea nivelului maxim admis de 0,05 mg/kg.

 

ROMÂNIA, PRODUCȚIE RECORD DE RAPITĂ ÎN 2023

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, fermierii români au obținut 1,9 milioane de tone de rapiță pentru ulei, față de 1,1 milioane de tone anul trecut ( plus 72%), în condițiile în care suprafața recoltată a crescut întrun an până la 641,8 mii hectare, cu 179,7 mii hectare în plus față de 2022.

Mai multe articole despre:
alerta germania rapita romania insecticide