MENIU

Alertă! Romania NU își mai poate asigura necesarul de electricitate

România a ajuns să importe aproape în fiecare zi energie electrică în vârfurile de consum de seară, potrivit datelor Transelectrica. Practic, în lipsa aportului turbinelor eoliene, o sursă prin definiție imprevizibilă, producția de electricitate nu mai poate acoperi consumul în orele de vârf, de seară. 

Producția națională de energie electrică a ajuns să fie adesea insuficiență în momentele de vârf de consum, și, pentru că acesta să poată fi asigurat, este nevoie de importuri, mai ales în condițiile în care nu bate suficient de tare vântul iar producția de electricitate a turbinelor eoliene scade. Aceasta este concluzia pentru oricine aruncă o privire asupra datelor Transelectrica, cel puțin de la începutul acestei luni până azi. Aproape în fiecare zi, în orele de seară, când este vârf de consum, Sistemul Energetic Național apelează la importuri, scrie bzi.ro.

Iată câteva situații.

În data de 16 octombrie, la ora 20.00, producția de circa 6.900 MW nu acoperea consumul național, care se ridica la puțin peste 8.000 MW. La acea oră, România importă energie la 1.150 MW putere orara. Adică o dată și jumătate cât capacitatea unui reactor de la Cernavodă.

În data de 14 octombre, la oră 20,14, România importă 880 MW de energie electrică, necesari pentru a asigură consumul, care era de circa 7.300 MW, în condițiile unei producții de nici 6.500 MW.

În data de 13 octombrie, la ora 19.13, România importă aproape 1.000 MW. Consumul era de circa 7.900 MW, producția era de circa 6.900. O zi mai devreme, la 12 octombrie, la ora 19.37, producția de energie electrică nu acoperea consumul. România producea doar 6.800 MW, dar consumul era de peste 7.700 MW. La acea oră, importam circa 950 MW.

Mai multe articole despre:
electricitate translectrica