MENIU

ALERTĂ meteo: COD galben de caniculă în România. Val de căldură în jumătate de țară - HARTA

ALERTĂ meteo: COD galben de caniculă în aproape toată România - HARTA

Valul de căldură se întinde în România. Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de caniculă pentru acest sfârșit de săptămână cu temperaturi maxime de peste 35 de grade, urmate de fenomene extreme. 

„Se menține în aceste două zile o vreme caniculară. Valul de căldură care cuprinde în acest weekend România va determina temperaturi maxime cuprinse între 33 și 36 de grade în întreaga țară. Pe fondul temperaturilor ridicate, vor fi manifestări în Transilvania, Maramureș Banat, izolat și în zonele de munte, averse, izolat grindină. Vremea pe Litoral este predominant frumoasă și caldă, însă se mențien disconfortul termic ridicat, temperatura va ajunge până la 30 de grade”, a declarat meteorologul de serviciu - Marina Antonescu, la Realitatea PLUS.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ - COD GALBEN

Interval de valabilitate: 2 și 3 iulie
Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat

În intervalul menționat, valul de căldură se va menține în zonele joase din vestul, sudul și estul țării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Notă: îndeosebi în a doua parte a zilei de sâmbătă (2 iulie) vor fi manifestări de instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea de vest a țării și la munte, iar duminică (3 iulie) cu probabilitate mai mare în nord-est.

Mai multe articole despre:
avertizare anm ceata vreme meteo cod galben canicula ploi