MENIU

Alertă medicală: Aproape 40 de persoane au ajuns la spital, dintre care 4 la terapie intensivă, după ce s-au intoxicat cu ciuperci

Sursa foto: Pixabay

Este alertă medicală în Bihor. Aproape 40 de persoane au ajuns la spital, dintre care patru la terapie intensivă, după ce au consumat ciuperci. Totul se întâmplă pentru că vânzătorii nu sunt verificați de autorități și își vând marfa în stradă, fără să dețină autorizații. 

În Bihor, nici măcar comercianții ambulanți nu știu ce vând, dar oferă sfaturi cu privire la consumul ciupercilor celor care se încumetă de la ei. Ba chiar, îi asigură pe oameni că produsele sunt sigure, deși le pot pune sănătatea în pericol.

Cumpărător: Dar știți sigur că sunt bune?

Comerciant: Da, sigur. Eu în fiecare an vând. De 20 de ani tot mănânc din ele și n-am nimic.

Dacă în piață primești sfaturi date după ureche, în instituții nici măcar atât. Angajații dezorientați te trimit din ușă în ușă.

Un pasionat de micologie a fost singurul care a reușit să stabilească originea și gradul de toxicitate, după ce a cumpărat o pungă de ciuperci. Ulterior, a aflat că, de fapt, erau trei soiuri diferite și niciunul din cel declarat de vânzător.

„Până când în piață nu este un control atestat al ciupercilor ca și la carne când se pune ștampila pe carne, eh, din păcate controlul ciupercilor nu există”, a precizat Szabo Claudiu, pasionat de micologie.

În timp ce instituțiile statului pasează problema de la unii la alții, în Bihor doar în luna septembrie aproape 40 de persoane au ajuns la spital, dintre care 4 la terapie intensive, după ce au consumat ciuperci cumpărate la colț de stradă. 

Mai multe articole despre:
intoxicatie ciuperci bihor