MENIU

Alertă la granița României! PRIMUL caz de variola maimuței, confirmat la câțiva kilometri - Cât de grav este

Alertă la granița României! PRIMUL caz de variola maimuței, confirmat la câțiva kilometri

Primul caz de variola maimuței, la câteva zeci de kilometri de România.

Ungaria a confirmat primul său caz de variolă a maimuței, a anunțat medicul-șef al Instituului Național de Sănătate Publică și a Mediului (NNK), Cecilia Muller.

Pacientul infectat cu virusul variolei maimuței este un bărbat în vârstă de 38 de ani, iar autoritățile sanitare au anunțat că se face ancheta epidemiologică, pentru verificări dacă a călătorit recent în străinătate, a anunțat Muller, potrivit hungarytoday.hu. Probele au fost prelevate luni, iar marți a fost confirmat rezultatul.

„Simptomele includ senzație de rău, dureri de cap și musculare, ganglioni limfatici umflați și ulterior pustule pe mâini și pe corp. Boala durează în mod normal două până la patru săptămâni. Pacienții trebuie să fie izolați pentru acea perioadă. S-a demonstrat că vaccinurile împotriva variolei protejează împotriva variolei maimuțelor dacă sunt administrate în termen de patru zile de la contactul strâns cu o persoană infectată, a spus medicu-șef Cecilia Muller. 

Aceasta a spus că vaccinul împotriva variolei poate fi utilizat doar în cazuri justificate, la sfatul medicului și în condiții de spitalizare. Durata de administrare a vaccinului împotriva variolei este limitată, astfel încât contactul strâns cu un pacient cu variolă dovedită este recomandat doar dacă au trecut mai puțin de patru zile de la contact.

Medicul-șef din Ungaria a mai spus că, în general, un pacient cu variola maimuță își va reveni singur în două săptămâni, fără nicio terapie.

Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire, a anunțat Ministerul Sănătății pe 22 mai.

Ce este variola maimuței. SIMPTOME. Cum se răspândește

Variola maimutei este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, și în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu animalele. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană. Există două tipuri de virusul variolei maimuței, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată. Virusul raportat în regiune europeană este varianta vest-africană care este mortală pentru aproximativ 1 din 100 de persoane.

„În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat”, arată OMS.

Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. 

Majoritatea pacienților se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament, însă au existat cazuri în care virusul a fost combătut cu vaccinul variolei.

În cele mai multe cazuri boala este ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament.

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Cum poate fi redusă transmiterea virusul variolei maimuței

Este importantă igiena mâinilor folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool.

Vaccinul împotriva variolei maimuței

Tratamentul pentru variola maimuței este în principal de susținere. Boala este de obicei ușoară și majoritatea celor infectați se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament.

Un vaccin împotriva variolei maimuței nu este disponibil pe scară largă, potrivit OMS. Populațiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei.