MENIU

Alertă la barajul Someșul Rece, lacul de acumulare a fost deversat de urgență și s-a emis RO-Alert

Barajul Somesul Rece

Situație alarmantă în aval de barajul Someșul Rece, din cauza acumulării mari de apă, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii zăpezii din zona muntană. Localncii din zonă au primit mesaj de tip Ro-Alert pentru a evacua urgent zona de inundabilitate și a se adăăpsti.

Pe parcursul nopții trecute a fost înregistrată o creștere a acumulării apei în barajul Someșul Rece I peste cota de siguranță, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii zăpezii din zona de munte.

După consultarea tuturor specialiștilor și companiilor care gestionează barajul, Comitetul pentru Situații de Urgență Cluj a luat decizia închiderii unor vane care aduc apă în lacul de acumulare, concomitent cu deschiedrea celor care asigură scurgerea. Chiar și așa, la un moment dat situația a devenit critică și a fost emis mesajul RO-Alert către terminalele mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Șomeșul Rece, între localitățile Măguri Răcătău și lacul de acumulare din localitatea Gilău, prin care se solicita populației să ia măsuri de autoevacuare din zonă.

Din fericire, creșterea nivelului de acumulare s-a oprit aici, iar în aceste, a transmis ISU Cluj.