MENIU

Alertă în Serbia, Kosovo a cerut să fie primit în Consiliul Europei. Cine e "mâna lungă a Rusiei"

Este alertă în Serbia, după ce ce guvernul din Kosovo a depus joi o cerere de a deveni membru al Consiliului Europei. Președintele sârb Aleksandar Vucici, a convocat pentru vineri Consiliul de securitate naţională, acuzând executivul kosovar că ar fi încălcat un acord pe care l-a semnat. Vucic a invocat și scenariul "complotului Occidentului" împotriva țării sale, pe care vor să o demonizeze ca fiind "brațul lung al Rusiei".

"Ceea ce trebuie să facem este să nu intrăm într-o zonă de ură şi o psihoză de conflict, însă trebuie totodată să dăm un răspuns puternic într-un mod responsabil, raţional şi serios\", a declarat Vucici, potrivit Tanjug, citat de Agerpres.

Liderul de la Belgrad a anunţat că vineri se va întruni Consiliul de securitate naţională şi că, în săptămânile următoare, oficialii sârbi vor face tot ce le stă în puteri pentru a demonstra că sunt capabili să lupte pentru ţara lor şi să o protejeze.

Vucici a mai spus că "este evident că statele occidentale cheie conduc jocul". \"Ei vor să profite de situaţia din Ucraina acuzând Serbia că este \"\"braţul lung\"\" al Rusiei\" şi cred că se pot folosi de această situaţie împotriva Serbiei pentru a câştiga mai mult decât mizau înainte", a afirmat preşedintele sârb.

Pe de altă parte, acesta a acuzat Pristina că timp de 10 ani "a călcat în picioare Acordul de la Bruxelles, iar acum face în mod brutal acelaşi lucru cu Acordul de la Washington şi cu Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU".