MENIU

ALERTĂ globală Omicron - Decizii la reuniunea urgentă a țărilor G7 pentru varianta super-mutantă de coronavirus

Alertă globală Omicron - Decizii la reuniune de urgență a țărilor G7

Miniștrii sănătății din țările G7 s-au reunit de urgență, luni, pentru a discuta despre noua variantă de coronavirus Omicron și a lua măsuri pentru oprirea creșterii accelerate de infectări.

Guvernul britanic, care deţine președinția rotativă a G7 (grupul principalelor şapte economii ale lumii), a anunțat deja de duminică seară convocarea urgentă a țărilor G7 pe tema Omicron.

Miniştrii sănătăţii din Marea Britanie, SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia se vor întâlni „luni, 29 noiembrie, pentru a discuta despre evoluţia situaţiei legate de Omicron” , în cadrul unei „reuniuni de urgenţă”, a anunțat Ministerul Sănătăţii britanic.

Tulpina super-mutantă Omicron provoacă îngrijorare în lumea întreagă pentru că nu sunt cunoscute încă impactul mutațiilor dezvoltate asupra contagiozității, adică repeziciunea cu care se transmite, asupra simptomatologiei, severității formelor de boală în aceste cazuri, posibila rezistență la vaccinurile existente deja pe piață, în comparație cu variantele deja identificate în ultimul an, în special Delta, care este dominantă în prezent în toată lumea și despre care se știe că este extrem de contagioasă.

Noua variantă de coronavirus Omicron a fost confirmată mai întâi în probe prelevate în Botswana începând cu 11 noiembrie şi Africa de Sud începând cu 14 noiembrie. Pe 24 noiembrie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost sesizată cu privire la existenţa noii variante de către Africa de Sud, ţară care a înregistrat în ultimele săptămâni o înmulţire accelerată a cazurilor de COVID-19. Ulterior, la numai două zile, pe 26 noiembrie, era depistat primul caz în Europa.

Uniunea Europeană a suspendat deja de vineri zborurile dinspre Africa de Sud pentru a preveni răspândirea noii variante COVID-19 despre care se crede că ar fi cea mai agresivă de până acum. Și Regatul Unit, Canada și SUA au restricționat zborurile către și dinspre multe țări din Africa de Sud, dar cazuri de Omicron au fost deja detectate în Europa și în Regatul Unit, Olanda raportând cel puțin 13 cazuri de la un zbor din Africa de Sud, potrivit agerpres.ro.

Și România a anunțat deja primele măsuri, încă de la acest sfârșit de săptămână, și anume: intensificarea testărilor, prin secvențiere, în cazul persoanelor care revin din țări din Africa de Sud, publicarea listei țărilor cu risc epidemiologic ridicat, precum și alertarea DSP-urilor de la nivelul întregii țări pentru identificarea posibilelor cazuri prezentate în spitale, pentru efectuarea anchetelor epidemiologice.