MENIU

Alertă globală emisă de OMS: Boala papagalului se răspândește la om. Mai multe persoane, internate în spitalele din Europa

Alertă globală emisă de OMS: Boala papagalului se răspândește la om

Boala papagalului se răspândește și la om! Este avertismentul lansat de Organizația Mondială a Sănătății după ce tot mai multe cazuri de persoane infectate cu acest virus au ajuns la spital în mai multe țări din Uniunea Europeană. 

Potrivit unui expert de la Universitatea din Milano, s-a observat o creștere a infecției provenite de la păsări în rândul oamenilor între 2023 și începutul anului 2024.

Punctul culminant a fost în lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut. Psitacoza, numită și ornitoză sau boala papagalului este o afecțiune respiratorie cauzată de o bacterie care infectează în principal păsările, dar care, la om poate provoca și forme grave.

Păsările capabile să transmită această boală sunt ​​papagalii, canarii, vrăbiile, sau porumbeii. Formele mai puțin severe au simptomele unei gripe iar cele mai grave pot duce chiar la deces. 

Decizie revoltătoare în justiție: Ultimii inculpați din dosarul șpăgilor de la spitalul Mavromati scapă de arest

Fabrizio Pregliasco, virolog la Universitatea din Milano, comentează raportul OMS privind o tendință de creștere a infecției umane cu Chlamydophila psittaci în Uniunea Europeană între 2023 și începutul anului 2024, deosebit de marcată în noiembrie și decembrie trecut. „ Trebuie să primim aceste alerte cu simț de responsabilitate și atenție, fără a exagera în alarmism – precizează expertul – dar nici subestimându-le”.

„Trăim într-un ecosistem format din interacțiuni continue între virusuri, bacterii, animale și oameni”, explică Pregliasco. De aici și necesitatea unei abordări „One Health” care necesită „responsabilitatea și atenția tuturor – reiterează el – și mai ales a instituțiilor, chemate să efectueze controale din ce în ce mai intense și numeroase în cadrul unei rețele internaționale complexe și extinse, care este finanțată, astfel încât să poată garanta o sensibilitate adecvată” pentru a detecta urgențele viitoare la timp, și alimentat de „rapoarte constante care trebuie colectate și împărtășite rapid. Aceasta este lecția pe care am învățat-o de la Covid: comunicare, atenție, responsabilitate și „ingrijorare” .

Revolta tinerilor cu studii pe care nu-i angajează nimeni: „Am lucrat 3 joburi și nu mi-am permis nici să-mi iau o mașină”