MENIU

După India, pandemia lovește toată regiunea. Cifre devastatoare în Maldive, Sri Lanka, Thailanda, Nepal și Indonezia

Trupurile victimelor COVID, incinerate ritual

Catastrofa sanitară din India pare să fie doar debutul unei noi crize pandemice ce ar putea depăși, ca intensitate și efecte, toate valurile de până acum, avertizează CNN. În ultima săptămână, numărul infectărilor a explodat atât în țările vecine Indiei, de la Nepal în nord până la Sri Lanka și Maldive în sud, cât și în state mai înfdepărtate din zona sud-estică a Asiei, cum ar fi Thailanda, Cambodgia și Indonezia.

Statistica Organizației Mondiale a Sănătății este devastatoare. Într-o singură săptămână, numărul cazurilor noi în regiunea sud-estică a Asiei a crescut cu aproape 50%, iar cel al deceselor cu aproape 20%, potrivit CNN

În Sri Lanka au fost raportate vineri 1.895 de cazuri – de aproape cinci ori mai multe decât la începutul lunii aprilie. Autoritățile suspectează că explozia epidemică a fost cauzată de reuniunile de masă din 13 și 14 aprilie, prilejuite de sărbătoarea locală a Anului Nou.

În Maldive, arhipelagul turistic din sudul Indiei, numărul de cazuri noi a ajuns marți la 601, la o populație de jumătate de milion. 

În Nepal, situația este aproape la fel de dezastruaosă ca în India, iar țara a cerut ajutor internațional. 

Și în Tailanda. țară care a fost oferită exemplu pentru felul în care a reușit să gestioneze primul val al pandemiei, situația pare să fi scăpat de sub control. Numărul zilnic de cazuri noi și cel al deceselor raportate în ultimele cinci săptămâni au depășit bilanțul unui întreg an de pandemie. Doar 2% dintre locuitori au fost până acum vaccinați.

În Cambodgia. numărul total de cazuri a crescutr în două luni și jumătate de la 500 la aproape 18.000.