MENIU

VIDEO/ ALERTĂ de urs în județul Harghita: 18 apeluri la 112 în minivacanța de Rusalii. Gospodăria primarului din Băile Tușnad, călcată de urs

Urși

Jandarmii şi poliţiştii harghiteni nu au avut liniște nici măcar în minivacanța de Rusalii, când au fost solicitați de nu mai puțin de 18 ori pentru alungarea urșilor, care continuă să se apropie tot mai mult de așezămintele omenești. O ursoaică și cei trei pui ai săi, spre exemplu, au intrat inclusiv în garajul primarului din Băile Tușnad, unde a produs stricăciuni, iar o alta, însoțită, de asemenea, de ursuleți, a intrat în bucătăria unei pensiuni.

Astfel, potrivit Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, cele 18 apeluri la numărul de urgenţă 112 au fost înregistrate în intervalul 19-22 iunie, respectiv de sâmbătă și până în această dimineață, relatează HotNews.ro.

Au fost înregistrate apeluri pentru îndepărtarea urşilor din apropierea zonelor locuite, cinci dintre ele fiind din Băile Tuşnad, iar celelalte trei din localitățile Voşlăbeni, Şicasău, respectiv Miercurea Ciuc.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, după miezul nopţii, o femeie din Băile Tuşnad a sunat la 112 şi a anunţat că o ursoaică cu pui se află în bucătăria unei pensiuni din staţiune. Ursoaica şi puii săi au fost îndepărtați în pădure de jandarmi. Aceasta a revenit, însă, câteva ore mai târziu, de această dată fiind scoasă în afară clădirii şi alungată. Urşii se aflau în căutare de hrană, provocând pagube materiale.

Într-un singur caz, un urs a încercat să intre într-un local din staţiune, în celelalte situaţii urşii fiind pe străzi în căutare de hrană. De fiecare dată, animalele au fost alungate în pădure.

Ultimul apel a fost făcut în cursul nopții de luni spre marți, din Băile Tuşnad şi a fost efectuat de către o femeie care solicita sprijin pentru a ajunge la locul de cazare, pe stradă fiind prezent un urs de mari dimensiuni. Patrula de jandarmerie a condus în siguranţă grupul de turişti la locul de cazare şi a alungat ursul în pădure.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă de timp, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent, fiind autorităţile cu atribuţii în acest domeniu.

Tot, în noaptea de luni spre marţi, o ursoaică cu trei pui a intrat şi în garajul primarului din Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, producând stricăciuni.

"A fost şi în faţa casei, la zece metri de uşa de intrare, dar cred că s-a speriat de ceva şi s-a întors la garaj. A încercat să intre prin perete, adică a rupt până la cărămidă şi nu a putut, apoi a spart uşa de termopan, a intrat şi distrus tot ce a găsit: piper, boia, palincă, zarzavat. În garaj aveam provizii şi a încercat să deschidă şi congelatorul, a rupt clanţa, se văd urme pe el, dar nu a reuşit să deschidă (...) Trebuie să fac curat, a spart tot", a declarat primarul.

Mai multe articole despre:
urs alerta urs harghita