MENIU

ALERTĂ COVID: O NOUĂ variantă a virusului SARS-CoV-2, descoperită în Africa de Sud! Eficacitatea vaccinurilor, în PERICOL

Coronavirus

Coronavirusul lovește din nou! O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă, a fost detectată în Africa de Sud.

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr "extrem de ridicat" de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta.

Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept "preocupante" de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.

Datele iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale ţării, susțin experții.

"Deşi datele sunt limitate, experţii noştri lucrează peste program cu toate sistemele de supraveghere stabilite pentru a înţelege noua variantă şi potenţialele sale implicaţii", a precizat Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud, într-un comunicat.

În acest context extrem de tensionat, Africa de Sud a solicitat pentru, vineri, 26 noiembrie, o întâlnire de urgenţă cu un grup de lucru din cadrul OMS care se ocupă de evoluţia virusului pentru a discuta despre noua variantă.

Marea problemă este legată de faptul că specialiştii nu sunt siguri de eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 împotriva acestei noi forme de virus.

Joe Phaahla, ministrul Sănătăţii din Africa de Sud, susține că apariţia noii variante este fără îndoială la originea creşterii "exponenţiale" a contaminărilor din ultimele săptămâni.

De parcă lucuruile nu ar fi și așa destul de complicate, cazuri similare au fost semnalate în ţara vecină Botswana, dar şi în Hong Kong, la o persoană care a revenit dintr-o călătorie în Africa de Sud.