MENIU

Poliția, liberă să folosească arme letale împotriva protestatarilor din Belarus. Lukașenko s-a întâlnit cu opozanții din detenție

Belarus

Decizie radicală în Belarus. Poliția a primit aprobarea să folosească muniție de război pe străzi, împotriva manifestaților, dacă va fi necesar. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, care a transmis că decizia a fost necesară din cauza ”radicalizării” protestelor, informează hotnews. În paralel, președintele contestat, Aleksandr Lukașenko, s-a întâlnit cu un grup de opozanți într-o închisoare din Minsk.

Anunțul privind noile puteri ale poliției vine în contextul în care, din 9 august, zeci de mii de oameni cer în stradă, în fiecare weekend, demisia președintelui Aleksandr Lukanșenko. Aflat la al șaselea mandat, liderul de la Minsk este acuzat de fraudarea scrutinului și reprimarea violentă a protestelor. Violențele s-au soldat cu trei morți și zeci de răniți. 

Duminică, poliția a folosit tunuri de apă și grenade asurzitoare pentru dispersarea manifestanților, fiind arestați peste 700 dintre aceștia.

În paralel cu anunțul făcut de ministrul de Interne, presa de stat a anunțat că Lukașenko a avut o întâlnire surprinzătoare cu mai mulți opozanți aflați în detenție, în Minsk. Discuțiile s-ar fi axat pe reforma constituțională. 
Biroul de presă al președintelui contestat a susținut că în cadrul ședinței, care a durat patru ore și jumătate, participanții au convenit ca întregul conținut al discuțiilor să rămână secret.

Într-o fotografie dată publicității de oficiali din echipa lui Lukașenko, pe lângă acesta mai apar 11 figuri politice care privesc în jos, palide, fără să schițeze niciun zâmbet. Printre deținuții prezenți la discuții se află și bancherul Viktor Babariko, opozant căruia i-a fost interzisă participarea la alegerile din august, fiind arestat luna următoare, împreună cu fiul său. În poză mai apare și Vitali Shkliarov, un strateg belarus care are și cetățenie americană și care a lucrat pentru campania prezidențială a senatorului democrat Bernie Sanders. Singura femeie din fotografie este avocata Lilia Vlasova, membră a consiliului de coordonare a opoziţiei, arestată în august, informează hotnews.

”Constituţia nu poate fi scrisă în stradă”, ar fi spus Lukaşenko, citat de agenția Belta.

Lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, care a fugit din țară după izbucnirea violențelor de la proteste, a transmis că, prin vizita sa, liderul de la Minsk i-a recunoscut pe membrii opoziției ca fiind ”prizonieri politici”, nu ”criminali”, cum îi numea până recent. ”Nu poți avea un dialog într-o celulă de închisoare!”, a mai transmis acestea. 

Reamintim că rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus nu a fost recunoscut nici de UE, nici de SUA. 

 

Mai multe articole despre:
belarus aleksandr lukasenko proteste