MENIU

Alegeri cruciale în SUA, miză uriașă - Ce arată sondajele de opinie - Cine va câștiga senatul

Joe Biden

Este zi crucială în Statele Unite ale Americii. Au loc alegerile intermediare, iar miza este uriașă. Rezultatul poate influența felul în care America se raportează la agresiunea Rusiei în Ucraina și la restul lumii, în general. Sunt în joc toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 35 dintre cele 100 de locuri în Senat. Donald Trump își joacă și el viitorul politic, acum, la scrutinul de la mijlocul mandatului prezidențial. Toate sondajele dau probabilă o victorie a republicanilor, cel puțin în Camera Reprezentanților. Iar pentru că Biden continuă să scadă în sondaje, democrații apelează din nou la Obama ca să îi salveze de la dezastrul din alegeri. 

Ultimele sondaje arată că republicanii sunt foarte aproape să preia controlul, au șanse mari de a obţine în plus cel puţin 10 până la 20 de locuri în camera inferioară - suficient pentru a-şi asigura o majoritate. În ceea ce priveşte soarta Senatului democraţii speră să-şi păstreze majoritatea. 40 de milioane de americani au votat deja anticipat, inclusiv președintele Biden. Avându-l alături pe Barack Obama, Joe Biden a încercat să-și păstreze majoritățile din Congres.

În schimb, Donald Trump a făcut campanie pentru candidații republicani. Fostul președinte republican şi-a manifestat susţinerea faţă de o serie de personaje controversate, militanţii înverşunaţi anti-avort și împotriva LGBT.

Pentru a-i mobliza pe susținători, în discursul său Trump a pus accentul pe probleme actuale din Statele Unite, legate în special de creșterea inflației. Și candidatul republican la Senat, Mehmet Oz, a publicat o înregistrare în urma căreia o listă de cumpărături cu legume ajunge rapid la 20 de dolari.

Biden a avertizat că rezultatul va modela SUA pentru următoarele decenii, iar pe buletinele de vot este soarta democrației amenințată de republicani.

Dacă republicanii preiau controlul în Camera Reprezentanților, așa cum indică estimările, este posibil ca politicile președintelui Biden să fie blocate. Sprijinul Congresului pentru Ucraina în războiul cu Rusia ar putea fi afectat. 

Mai multe articole despre:
Joe Biden alegeri sua