MENIU

CUTREMUR de o magnitudine importantă luni dimineaţă, în România

Un nou cutremur, cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs luni dimineaţă, în zona seismică Vrancea.

Mişcarea seismică a avut loc în jurul orei 8:08, luni dimineaţă. Acesta este ce de-al 11-lea cutremur produs în zona Vrancei, de la începutul lui 2015.

Seismul a avut intensitatea III, iar oraşele cele mai apropiate de epicentru sunt Râmnicu Sărat (17 kilometri), Focşani (22 de kilometri), Mărăşeşti (42 de kilometri), Tecuci (48 de kilometri) şi Buzău (48 de kilometri).

Cutremurul este unul de suprafaţă şi acest tip de seism este urmat de mai multe replici, dar acestea au magnitudine mică şi nu ar trebui să depăşească 3,1 grade, a declarat pentru MEDIAFAX directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian.

Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a spus că, din cauza adâncimii mai mici la care s-a produs seismul, este posibil să se fi simţit mai puternic în zona epicentrală, între Râmnicu Sărat şi Focşani, dar acest tip de cutremur nu produce pagube.

Mircea Radulian a precizat că un cutremur de suprafaţă este urmat de mai multe replici, dar acestea au magnitudine cu cel puţin un grad mai mică, ceea ce înseamnă că replicile nu ar trebui să depăşească 3 - 3,1 grade.

Duminică s-au produs două cutremure în Vrancea, unul cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter şi celălalt de 2,8 grade.

Mai multe articole despre:
cutremur seism cutremur Vrancea