MENIU

Ajutor pentru românii care și-au pierdut locul de muncă în timpul pandemiei. Cine poate beneficia de acesta

În contextul pandemiei de Covid, unii români au fost obligați să-și găsească un alt loc de muncă, deoarece unele activități cheie din economia locală au fost închise sau transformate. Pentru a sprijini acești oameni în procesul de reconversie profesională, autoritățile au lansat programul "Tranziția Justă" (PJT), care se va implementa în județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.

Programul de reconversie profesională va oferi sprijin pentru 30.000 de români, beneficiind de un buget de 2,53 miliarde de euro. Cele 87 de proiecte finanțate prin programul "Tranziția Justă" (PJT) vor fi implementate în anul 2023.

Primul apel, așteptat să fie deschis în al doilea trimestru al anului, se va axa pe investiții în IMM-uri care să susțină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă prin acordarea de granturi, potrivit businesswatch.ro .

Programul ”Tranziție Justă” are ca obiectiv principal generarea de locuri de muncă durabile și sigure prin sprijinirea unei diversificări economice durabile din punct de vedere al mediului. Acest program include șapte priorități de investiții, corespunzătoare celor 6 județe incluse în program, la care se adaugă componenta de asistență tehnică.

Beneficiarii eligibili sunt întreprinderile noi, autoritățile din domeniul ocupării forței de muncă, furnizorii publici și privați de formare profesională, organizațiile neguvernamentale, autoritățile locale și gospodăriile afectate de sărăcie energetică.

Programul vizează crearea a 11.257 de locuri de muncă directe în IMM-uri până la finalul anului 2027, sprijinirea a 5.845 de întreprinderi, reconversia profesională a 29.925 de persoane, sprijinirea a 24.000 de gospodării pentru dobândirea statutului de prosumator și acțiuni de decontaminare și reconversie pentru 266 de hectare de suprafață.