MENIU

AJUTOR DE MINIMIS. De mâine, poţi să ceri finanţare de până la 100.000 euro

Bani prin schema de minimis

AJUTOR DE MINIMIS. SCHEMA DE MINIMIS. Firmele mici şi mijlocii care vor să ceară finanţare nerambursabilă de până la 100.000 de euro prin schema de MINIMIS, proces care a eşuat în luna august a anului trecut, pot depune proiectele de mâine, 15 ianuarie, şi au la dispoziţie 10 zile.

AJUTOR DE MINIMIS. Ca urmare a  repetatelor amanari ale sesiunii de minimis si a neregulilor semnalate  in cazul sesiunii dezastruoase de inregistrare online din luna august, in data de 11 noiembrie 2013 Guvernul a adoptat HG 848/2013 care aduce ultimile modificari la HG 274/2013 privind acordarea ajutorului de minimis, administrat acum de Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism (AIPPIMM).

AJUTOR DE MINIMIS. Cererile de finanţare se depun online, suma maximă nu mai este de 200.000 euro, ci 100.000, iar beneficiarul trebuie să aibă o contribuţie de 10% din proiect. Aprobarea dosarelor nu se mai face pe principiul primul venit-primul servit, ci va exista o departajare în funcţie de punctaj, proiectele fiind analizate ulterior sesiunii de depunere.

Noi criterii de eligibilitate, mai putine firme eligibile

Potrivit noii hotarari unul dintre criteriile principale de eligibilitate restrictioneaza accesul la sprijin financiar, fiind eligibile doar intreprinderile care au cel putin un an calendaristic de la infiintare la data completarii on-line a formularului de inscriere si codul CAEN pentru care solicita finantarea sa fie autorizat, cu cel putin 3 luni inaintea  datei completarii on-line a formularului de inscriere, scrie AvocatNet.ro.

Angajarea tinerilor absolventi de universitati – criteriu de departajare

De asemenea, noile dispozitii nu mai impun crearea unui anumit numar de locuri de munca, insa ramane obligatorie mentinerea locurilor de munca existente la data inregistrarii cererii de acord pentru finantare, precum si crearea si mentinerea, pe o perioada de minimum trei ani de la finalizarea investitiei, a locurilor de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele trei luni. Va trebui sa se tina cont de faptul ca in situatia in care intre angajat si angajator au existat relatii de munca in ultimul an anterior depunerii cereri de finantare, nu se considera loc de munca nou creat.

Punctajul maxim se va acorda pentru cei care infiinteaza cinci noi locuri de munca, acordandu-se 5 puncte suplimentare pentru un loc de munca ocupat de un absolvent universitar promotia 2013. In continuare vor primi punctaj maxim intreprinderile din sectorul productiei, urmate de cele din sectorul invatamantului, stiintei si cercetarii, iar cel mai mic punctaj se va acorda celor din servicii, sanatate si asistenta sociala, cultura si arta.

Un aspect important de mentionat este faptul ca firmele care solicita finantare in domeniul comertului sunt eligibile, dar nu primesc punctaj conform grilei de evaluare care nu prevede acordarea de punctaj in acest sector. Totodata, sunt avantajate firmele din mediul rural, fiind introdus acum punctaj si pentru intreprinderile localizate in zone defavorizate. Punctajul maxim este de 100 de puncte, iar cel minim pentru aprobarea proiectului este de 60 de puncte.

In afara indicatorilor de tipul domeniul de activitate din care face parte codul CAEN pe care se solicita finantarea, numarul locurilor de munca nou-create sau categoria IMM din care face parte solicitantul, alte criterii de departajare,in caz de punctaj egal, se refera la valoarea profitului obtinut din exploatare si valoarea profitului net la 31 decembrie 2012 al solicitantului. Trebuie subliniat faptul ca o intreprindere cu pierdere in ultimul exercitiu fiscal incheiat (2012) nu este exclusa de la finanatare prin schema de minimis, dar in cazul unui punctaj egal, firmele cu profit vor fi pozitionate inaintea celor cu pierderi, conform HG/848/2013 respectiv Anexa nr.3 " Formular Inscriere Online ".

Lansarea sesiunii de inregistrare on-line pe site-ul www.aippimm.ro se va face la o data ulterioara, comunicata pe site-ul AIPPIMM cu cel putin cinci zile lucratoare inainte de inceperea inregistrarii respective.

Mai multe articole despre:
minimis schema de minimis ajutor de minimis