MENIU

Ajutoarele de stat au creat 3.300 locuri de muncă anul trecut. Guvernul vrea un impact mai mare

<p>Eşec total la atragerea de investiţii &icirc;n ultimii ani</p>

Executivul condus de Dacian Cioloș vrea să schimbe cadrul legislativ care reglementează ajutoarele de stat, astfel încât să poată acorda mai mulți bani, unor proiecte mai mari și cu mai multe locuri de muncă nou create.

Ministerul de Finanțe vrea să modifice Hotărârea Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, potrivit unui proiect publicat pe site-ul instituției.

De-a lungul anului trecut, au fost emise 9 acorduri pentru finanțare prin ajutoare de stat, pentru proiecte de investiții în valoare de 1,053 mld. lei pentru care se va acorda un ajutor de stat în valoare de 436,4 mil. lei.

Cu ajutorul celor 100 mil. euro dați de stat, proiectele de investiții duc la crearea a 3.332 locuri de muncă și la plata unor contribuții la bugetul de stat în valoare de 547,3 mil. lei.

Statul vrea acum să majoreze bugetul maxim al schemei la 145 milioane euro și, implicit, bugetul mediu anual, invocând numărul mare de investitori care au manifestat interes pentru realizarea unor investiții "de mare anvergură, orientate spre sectoarele de activitate de vârf".

Finanțele au în plan și modificarea mecanismului de depunere a cererilor de finanțare, deoarece valoarea ajutorului de stat solicitat anul trecut a atins bugetul anual alocat schemei în primul semestru al anului 2015 (respectiv 25 iunie), fapt care a condus la suspendarea înregistrării cererilor.

"Aplicarea acestei scheme urmăreşte stimularea creşterii economice prin realizarea de  investiţii şi are efect multiplicator în ceea ce priveşte dezvoltarea furnizorilor de materii prime, materiale, instalaţii şi utilaje, a prestatorilor de servicii.
Proiectele de investiții de dimensiuni mari având impact major în economie au un puternic efect multiplicator contribuind indirect la dezvoltarea activităților generatoare de produse și servicii desfășurate de întreprinderile mici și mijlocii", se arată în proiect.

Schema de ajutor de stat este exceptată de la obligaţia notificării în vederea obţinerii Deciziei de aprobare din partea Comisiei Europene, spun oficialii de la Finanțe.

Proiectul poate fi consultat aici

 

 

Mai multe articole despre:
ajutoare de stat ajutor de stat