MENIU

Ajutoare medicale pentru Afganistan, BLOCATE din cauza haosului de pe aeroportul din Kabul - Apelul OMS și UNICEF

Ajutoare medicale pentru Afganistan, BLOCATE din cauza haosului de pe aeroportul din Kabul

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că haosul provocat de talibani îi împiedică pe afgani să primească ajutorul medical trimis de comunitatea internațională. Transporturile medicale așteaptă în afara țării din cauza haosului de pe aeroportul din Kabul.

OMS a anunțat că este nevoie ca avioanele care preiau refugiaţi să fie redirecţionate spre Dubai pentru a încărca ajutoarele înainte de a ajunge în Afganistan.

„Noi trebuie să ducem provizii în ţară pentru a-i ajuta pe cei rămaşi în urmă, în timp ce ochii lumii sunt acum aţintiţi asupra oamenilor care sunt evacuaţi şi asupra avioanelor care pleacă”, a declarat Inas Hamam, purtătoare de cuvânt al OMS. 

Oficialul OMS a mai declarat că organizația dorește să facă un pod aerian umanitar pentru a veni în ajutorul celor ce au nevoie.

Este vorba de peste 500 de tone de materiale medicale cu echipamente chirurgicale şi kituri pentru tratarea malnutriţiei, pe lângă alimente. OMS a transmis că aproximativ 300.000 de persoane au fost strămutate în Afganistan în ultimele două luni, pe fondul mișcării talibanilor și au nevoie de alimente.

De asemenea, și directorul executiv al agenției ONU pentru copii UNICEF, Henrietta Fore, a declarat luni că aproximativ 10 milioane de copii din Afganistan au nevoie de asistență umanitară, fiind îngrijorată de condiții din ce în ce mai grele în continuare, potrivit Reuters, scrie bdnews24.com.

În ultimele zile, mii de oameni din Afganistau au încercat să plece din ţară, scene dramatice fiind văzute de o lume întreagă pe aeroportul din Kabul, de unde guvernele internaţionale îşi evacuează personalul, alături de unii colaboratori afgani.

Mai mulţi oameni au murit pe aeroport şi în afara lui, agăţându-se de avioane sau în busculade, în încercarea disperată de a părăsi ţara.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au transmis deja că va fi imposibil ca până la finalul lunii august să îşi evacueze toţi cetăţenii care doresc acest lucru. Autoritățile de la Londra au și anunțat că speră  la o prelungire a termenului limită pentru evacuare - 31 august.

Talibanii au cucerit Kabul pe 15 august și au preluat conducerea ţării după retragerea forțelor americane și aliate de pe teritoriul Afganistanului, care în urmă cu 20 de ani i-au aungat de la putere, în urma atacurilor teroriste din SUA de pe 11 septembrie 2001.