MENIU

Un aisberg mai mare decât Londra s-a desprins din Antarctica. Ce urmează

Ghețar din Antarctica
Aisberg desprins

Un iceberg gigantic, de dimensiunea unui oraș, tocmai s-a desprins din gheața Antarcticii, avertizează oamenii de știință. Deși sunt îngrijorați de efectele încălzirii globale, climatologii spun că evenimentul recent ar face parte dintr-un ciclu normal.

Bucata de gheață măsoară 1.582 de kilometri pătrați, conform programului european Copernicus.

Are o grosime de aproximativ 210 metri și conține 315 miliarde de tone de gheață, a spus climatologul american Helen Amanda Fricker.

Aisbergul s-a rupt de Antarctica cu câteva zile în urmă, însă evenimentul ar face parte dintr-un ciclu normal și nu are legătură cu schimbările climatice, spun oamenii de știință.

Aisbergul, denumit D28, s-a despărțit de continentul de gheață în zona Amery, între 24 și 25 septembrie, conform observațiilor sateliților europeni și americani.

Insula colosală de gheață are dimensiunea Londrei sau a orașului Sydney, potrivit The Guardian.

Regiunea de Est a Antarcticii - unde s-a produs desprinderea ghețarului D28 - este diferită de vestul continentului și de Groenlanda, care se încălzește rapid din cauza schimbărilor climatice.

„Este foarte important ca publicul să nu cadă pradă confuziei și să creadă că este vorba despre schimbările climatice", a spus Fricker. În urmă cu doi ani, un aisberg de trei ori mai mare s-a rupt de Antarctica, provocând panică la acea vreme.

„Desigur, nu vrem ca oamenii să creadă că schimbările climatice nu se întâmplă, dar acest eveniment nu are legătură directă", a adăugat Fricker.

Mai multe articole despre:
Antarctica iceberg