MENIU

Ai voie să bei cafea dacă eşti însărcinată? Răspunsul specialiştilor

Ai voie să bei cafea dacă eşti însărcinată? Răspunsul specialiştilor

Cafeaua este băutura fără de care multă lume nu poate începe ziua. E un fel de dependenţă creată, studiile arătând că, în medie, opt din zece persoane consumă cafea cel puţin o dată pe zi. Însă cât de sănătoasă este cofeina sau, mai bine spus, cât de periculoasă este? O întrebare pertinentă care îşi caută răspunsuri.

Cei mai mulţi oameni sunt conştienţi de pericolele consumului de alcool, însă atunci când vor să rămână însărcinate sau când deja sunt gravide, femeilor le mai încolţeşte în minte o dilema: mai pot sau nu mai pot să bea cafea? Afectează cofeină pruncul încă nenăscut?

Cercetătorii de la Naţional Institutes of Health şi Ohio State University, Columbus, au urmărit analizele a peste 500 de cupluri care încercau să obţină o sarcină, şi analizele lor au oferit informaţii tulburătoare: riscul de avort spontan este crescut în cazul cuplurilor care consumă mai mult de două ceşti de cafea pe zi.

Mai mult decât atât, în cazurile în care ambii parteneri au băut mai mult de două ceşti pe zi în săptămânile de dinainte de concepţie, riscul unui avort spontan a fost, de asemenea, foarte crescut. Alţi factori care au afectat rezultatul unei sarcini au inclus vârsta mamei, care a crescut riscul de avort spontan, dar şi utilizarea zilnică de multivitamine, care a scăzut acest risc.

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat faptul că studiul lor nu a putut demonstra legătură dintre cauză şi efect. Cu toate că rezultatele ar putea însemna faptul că un consum crescut de cafeină contribuie la pierderea sarcinii, acestea ar putea indică la fel de bine şi faptul că licoarea atât de îndrăgită poate fi mai degrabă un semn al unei sarcini nesănătoase decât o cauză a acesteia.

Sursa: ele.ro

Mai multe articole despre:
cafea sarcină însărcinată cofeina