MENIU

Ai amenzi sau taxe NEPLĂTITE? Unele instituţii publice REFUZĂ să îţi elibereze acte

<p>Practici abuzive la nivel local</p>

Mulţi cetăţeni români se plâng că, din dispoziţia primarilor, nu îşi pot reînnoi cărţile de identitate dacă au restanţe la impozite şi taxe locale sau amenzi neplatite. Această practică este cu totul abuzivă şi ilegală.

În situatiile semnalate de românii, solicitantii au fost obligati sa isi plateasca toate restantele la bugetele locale pentru a le fi eliberate chitantele care atestau plata taxelor necesare emiterii actelor de identitate.

Pentru a clarifica daca practica este una legala, AvocatNet.ro a facut o solicitare catre Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, institutia care coordoneaza activitatea tuturor serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.

Potrivit comisarului-sef de politie Gina Laura Cusa, reprezentantul DEPABD,  conditionarea eliberarii chitantelor reprezentand contravalorii cartii de identitate si a taxei extrajudiciare de timbre de achitarea restantelor la impozitele si taxele locale contravine normelor legale.

"Prin urmare o astfel de practica ar conduce la incalcarea dreptului cetateanului de a intra in posesia actelor de identitate si, implicit, la imposibilitatea realizarii raporturilor juridice dintre solicitantul documentului de identitate si persoanele fizice sau juridice ori institutiile statului de drept", a explicat Cusa, in raspunsul trimis AvocatNet.ro. Mai multe...