MENIU

Ai aceste simptome? Mergi de urgenţă la medic! S-ar putea să ai o TENIE în intestine

<p>Medicii trag un semnal de alarmă: Aceste simptome anunţă probleme grave cu fierea</p>

Tenia face parte din familia cestodelor, fiind un parazit intestinal cu formă plată, asemănător unei panglici. Tenia nu poate trăi de una singură, ea supravieţuieşte doar în intestinul uman sau al unui animal. 

Ouăle viermilor plaţi ajung în organismul uman prin mâncarea ingerată, mai ales a cărnii crude sau nepreparate termic corespunzător. Oamenii se pot şi ei infectă prin contact cu scaunele animalelor sau apa contaminată. Când infecţia se transmite de la animal la om, avem de a face cu zoonoză.

Teniile adulte pot trăi chiar şi 20 ani în interioarul unei gazde. Infecţiile intestinale sunt de obicei uşoare, însă cele severe pun probleme grave de sănătate.

Care sunt simptomele şi semnele teniazei?

Majoritatea indivizilor care au tenie nu acuză simptome, nefiind măcar conştienţi de gazdurirea parazitului. În cazul în care simtomele sau semnele sunt prezente, acestea includ:

- ouă, larve şi segmente de tenie prezente în scaun
- oboseală şi stări de slăbiciune generală
- dureri abdominale; pot include şi dureri epigastrice (durere în abdomen, chiar deasupra stomacului)
- scădere în greutate
- diaree
- stări de vomă
- greaţă
- inflamarea mucoasei intestinului (enterită), ce duce şi la diaree
- alterarea apetitului – de cele mai multe ori, scăderea acestuia. În cazul infecţiei cu tenie de porc, poate apărea creşterea apetitului
- dificultăţi de somn
- ameţeli
- convulsii

În cazul în care larvele de tenie au ieşit din intestin şi s-au format în chisturi la nivelul ţesuturilor altor zone din corp, există risc de deterioare a ţesutului. Pot apărea următoarele simptome:

- febră
- durere sau discomfort abdominal
- icter
- o reacţie alergică la larvele teniei
- epilepsie şi alte simptome neurologice
- orbire
- presiune intracraniană

Semnele şi simptomele vor depinde în funcţie de tipul de tenie, de severitatea infecţiei şi de părţile sau ţesuturile afectate din corpul pacientului.

Un pacient cu tenie va avea nevoie de tratament pentru a o elimina. Tratamentul este eficient în 95% din cazuri şi durează doar câteva zile.

Sursa: mamica.ro

Mai multe articole despre:
sănătate simptome intestine tenie tratament tenie