MENIU

Agresarea adolescentului rom din Franța - un fapt izolat sau un act rasist?

Agresarea adolescentului rom din Franța - un fapt izolat sau un act rasist?

Răpit, sechestrat, bătut, apoi abandonat. Un adolescent român de etnie romă, în vârstă de 16 ani, se află începând de vineri seara în comă după ce a fost victima unei agresiuni violente la Pierrefitte-sur-Seine, lângă Paris.

El a fost găsit inconștient într-un cărucior de supermarket, având mai multe fracturi la cap și echimoze pe mâini și genunchi. De la președintele francez la Ministerul de Externe român, comunicatele de presă în care a fost condamnat acest incident s-au multiplicat începând de marți, însă motivația agresiunii încă rămâne necunoscută, notează miercuri publicația L'Express.

Deocamdată două piste sunt avute în vedere — fie o acțiune punitivă (în condițiile creșterii numărului de furturi și tâlhării în zona Parisului), fie un act de răpire, care ulterior a degenerat în violență, adaugă publicația citată.

În opinia mai multor asociații pentru drepturile omului, nu este nevoie de finalizarea anchetei pentru a semnala conotația xenofobă a agresiunii. "Acest fapt este consecința terifiantă a numeroșilor ani de politici publice ineficiente și a luărilor de cuvânt ale reprezentanților statului care au alimentat un climat nefavorabil'' față de romi, a denunțat asociația Romeurope, într-un comunicat de presă.

Asociațiile pentru apărarea drepturilor omului fac referire și la declarațiile primarului din Pierrefitte-sur-Seine, Michel Fourcade, care a evocat ''ranchiuna'' localnicilor față de membrii comunității rome. Fourcade a precizat că el a fost interpelat de mai multe ori la începutul acestei luni, iar populația vorbește despre furturi și acte de vandalism comise de romi.

"Este complicat pentru romi să meargă la poliție. Ei nu se află mereu în situație legală și nu vor ca un polițist să vină în mijlocul taberei lor'' pentru a-i controla, subliniază Christophe Ragondet, responsabil pentru zona Seine-Saint-Denis al sindicatului polițiștilor Alliance.

Adolescentul în vârstă de 16 ani, pe nume Darius, trăia împreună cu familia sa și cu alți romi într-o casă dezafectată pe care romii au transformat-o în tabără la Pierrefitte-sur-Seine. Conform unei surse polițienești, mai multe persoane l-au luat cu forța din tabără și l-au dus apoi într-o pivniță, unde s-a produs agresiunea. Vineri seara târziu el a fost găsit abandonat în stare de inconștiență într-un cărucior de supermarket.