MENIU

Agenţia nucleară ucraineană Energoatom AVERTIZEAZĂ: rușii plănuiesc să arunce în aer muniție la centrala nucleară de la Zaporojie

Centrala Nucleară Zaporojie/ Profimedia

Vești alarmante vin, astăzi, de la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Energoatom, compania Națională de Generare a Energiei Nucleare din Ucraina, susține că forțele ruse plănuiesc să arunce, în curând, în aer muniție la centrala nucleară Zaporojie. Anunțul vine după ce, cu doar câteva ore înainte, autoritățile ucrainene au anunțat că forțele ruse au avariat din nou linia electrică de înaltă tensiune care furnizează energie centralei nucleare din Cernobîl și orașului Slavutych.

„În orle următoare, ocupanții care au capturat centrala nucleară Zaporojie plănuiesc să înceapă procesul de „eliminare” a muniției chiar pe locul centralei, lângă ruinele centrului de cercetare al ZNPP”, susține, pe Telegram, compania Energoatom, citată de Ukrainform. 

Potrivit sursei citate, armata lui Putin ar fi planificat să arunce în aer muniție lângă unitatea de putere Nr. 1.

Din informațiile existente, în prezent, armata rusă folosește unitatea ca bază militară.

Trupele ruse au capturat centrala nucleară Zaporojie la primele ore ale zilei de 4 martie. Centrala a fost luată cu asalt de o coloană inamică, care consta din aproximativ 100 de unități de hardware militar. În urma atacului, trei militari ai Gărzii Naționale a Ucrainei au fost uciși, iar alți doi au fost răniți în urma atacului.

Cu o zi înainte, mai exact pe 3 martie, cea mai mare centrala nucleară din Europa, așa cum este cunoscută centrala de la Zaporojie, a fost în flăcări. Timp de două ore, pericolul a fost iminent. Ministrul ucrainean de externe a făcut atunci apel către Rusia să înceteze bombardamentele pentru a evita o catastrofă. Kuleba a avertizat că dacă va exploda, dezastrul va fi mai mare de 10 ori decât la Cernobîl.

La doar câteva ore după acest incident, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă pentru a evalua consecinţele atacului asupra centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie.

Reamintim că în Ucraina există cinci centrale nucleare, cea mai cunoscută fiind Cernobîl unde, în 1986, a fost înregistrat un dezastru nuclear în urma unei explozii de proporții.

Ucraina este una dintre puținele țări europene care sunt dependente de energia nucleară, 54% din electricitate fiind generată în centrale nucleare. Investițiile au început acum mai bine de jumătate de secol și au fost cele mai extinse între 1981 și 1987. Ucraina are 4 centrale nucleare unde funcționează 15 reactoare.

Zaporojie - O centrală gigantică

Centrala de lângă Zaporojie (Zaporijia, în ucraineană), capturată, pe 4 martie, de trupele ruse, este cea mai mare din Europa și a noua din lume, cu șase reactoare și o putere instalată totală de 5.700 MW. Spre comparație, centrala atomoelectrică de la Cernavodă are o putere electrică instalată de 1.400 MW la cele două unități, de patru ori mai mică decât Zaporojie.