MENIU

Ce trebuie să faci ca să nu cazi în plasa infractorilor de bancomate

Când mergi să scoți bani de pe card, imaginează-ți că a fost înaintea ta un infractor, care a montat anumite accesorii pe aparat cu scopul de fura datele tale personale. Ce ai face? E doar un exercițiu de imaginație, dar uneori, e chiar realitatea.

Datele cardului îți pot fi furate chiar și atunci când crezi că ești atent. Jurnalistul Max Eddy de la PCMag a povestit cum, din cauza infractorilor de bancomate, întregul cont bancar i-a fost transferat către un card din Turcia, fiind nevoit să își înlocuiască cardul de trei ori în două luni.

El a zis că a înțeles pericolul de fraudă atunci când a aflat că furtul datelor de pe card poate fi făcut simplu, prin inserarea unei benzi magnetice de citire într-un computer și deschiderea unui procesor text.

Un aparat folosit de infractori pentru a fura date este un dispozitiv mic, ce se montează deasupra cititorului normal al bancomatului. De multe ori, este montată și o cameră ascunsă undeva în apropiere (deasupra bancomatului sau în tavan), care să urmărească PIN-ul persoanei. Unii infractori instalează o tastatură falsă deasupra celei normale, care să înregistreze în mod direct PIN-ul oamenilor.

Din acest motiv, sfatul lui Eddy este ca, atunci când ajungi la un bancomat, să verifici semnele că cineva a instalat ceva ce nu ar trebui să existe acolo. Dacă ceva pare bizar la tastatură, la ecran sau la cititor, e bine să ai grijă. Poate fi vorba de culoare diferită, material diferit, grafice care nu se aliniază corect, tastatură care pare să fie prea groasă și altele asemenea. Mai mult, poți să tragi de părțile proeminente ale bancomatului – dacă a fost montat vreun instrument menit să fure datele, probabil va începe să se miște sau chiar să se desprindă.

Dar chiar și când totul pare să fie în regulă, încearcă să acoperi cu mâinile tastatura când îți introduci PIN-ul, în eventualitatea în care cineva te urmărește direct sau printr-o cameră. Dacă ai fost atent la toate semnele și te-ai trezit cu bani furați, raportează furtul la bancă de îndată ce îți dai seama că acesta a avut loc.

Sursă

 

Mai multe articole despre:
infractori bancomat