MENIU

Afacerile cu lemn, "la foc continuu". Holzindustrie Schweighofer, o nouă fabrică în România

Holzindustrie Schweighofer a anunţat, marţi, lansarea operaţiunilor în noua fabrică de chesterea de la Reci, judeţul Covasna, după o investiţie de 150 milioane de euro.

Noua fabrică Holzindustrie Schweighofer, a cărei construcţie a început în decembrie 2013, are o suprafaţă de 70 de hectare şi o capacitate de debitare anuală de 800.000 metri cubi de lemn rotund, provenit din păduri din România şi din alte ţări, precum Polonia, Ungaria, Austria, Croaţia şi Slovenia, susţine procesatorul austriac, într-un comunicat.

Fabrica are în prezent peste 300 de angajaţi, personalul urmând să ajungă la 650 de salariaţi când unitatea la lucra la capacitate maximă, potrivit Mediafax.

Holzindustrie Schweighofer mai deţine fabrici de cherestea la Sebeş şi Rădăuţi, operând şi o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv, la Siret, şi una de panel, la Comăneşti.

Compania a fost acuzată, în mai multe rânduri, că utilizează lemn provenit din tăieri ilegale, compania susţinând însă contrariul.

Săptămâna trecută, un raport al organizaţiei non-guvernamentale US Environmental Investigation Agency arată că Holzindustrie Schweighofer a încurajat defrişările ilegale din România.

Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, acuzați că distrug ilegal pădurile virgine din România

Pe baza unei investigații care a durat doi ani, compania austriacă Holzindustrie Schweighofer este acuzată că distruge pădurile virgine din România, cele mai vaste de pe continentul european.

Un articol pe această temă a fost publicat, miercuri, în ziarul britanic The Guardian, sub titlul "O importantă firmă austriacă e acuzată de defrișări ilegale în România".

Procesatorul de lemn austriac, care aprovizionează magazine de bricolaj din întreagă Europa, este acuzat de organizația non-profit Environmental Investigation Agency US (EIA) că a efectuat defrișări ilegale în România.

ONG-ul susține că are înregistrări audio cu reprezentanți ai Holzindustrie Schweighofer oferindu-se să cumpere lemn tăiat ilegal și înregistrări video cu bușteni nemarcați aduși în depozitele companiei din România. Schweighofer este cel mai mare procesator de lemn din România, prelucrând în jur de 40% din producția anuală a țării.

În cadrul mai multor întâlniri sub acoperire, emailuri și conversații telefonice cu reprezentanții companiei, investigatorii EIA s-au dat drept investitori străini care ar fi dispuși să tăie mai mulți copaci decât le permite autorizația și au întrebat dacă firmă austriacă ar cumpără astfel de lemn.