MENIU

Afaceri suspecte la CFR Călători. UPDATE | Reacția CFR Călători

Valentin Dorobanțu, impus la conducerea CFR Călători de PSD, ar fi pregătit un tun financiar de proporții la compania pe care o conduce, potrivit Puterea.ro.

De câteva săptămâni, în conturile CFR Călători a intrat suma de 154.000.000 de lei, adică circa 33.000.000 de euro, ca urmare a recapitalizarii societății.

Imediat după ce a văzut acești bani în cont, directorul general Valentin „Smart” Dorobanțu a decis să achiziționeze, conform sursei citate, șapte automotoare de la Electroputere VFU Pașcani, fostă Remar Pașcani, societate deținută de grupul Grampet.

Astfel, Dorobanțu a trecut în caietul de sarcini condiția ca CFR Călători va achiziționa cele șapte automotoare de la Electroputere VFU Pașcani la prețul de circa 4.000.000 de euro fiecare, adică o sumă totală de 28 de milioane de euro.

Numai că, potrivit legislației în vigoare, CFR Călători nu putea achiziționa automotoare decât prin intermediul Autorității de Reformă Feroviară (ARF) din cadrul Ministerului Transporturilor, ceea ce nu s-a întâmplat. 

----------------------------------------------------------------

UPDATE | SNTFC „CFR Călători" S.A. a solicitat un drept la replică, pe care îl publicăm mai jos.

"După 15 ani, CFR Călători face demersuri să achiziționeze rame automotoare diesel noi, din fonduri proprii.

Până în acest moment, pentru demararea licitației în vederea achiziției ramelor automotoare diesel noi, au fost parcurse etapele privind consultarea pieței prin anunțurile publicate în SICAP (sistemul electronic de achiziții publice) cu nr. MC1006402 și nr. MC1006401 din data de 05.06.2019, având ca perioadă de consultare 05.06 – 28.06.2019.

Pentru participarea la procedura de achiziție rame automotoare diesel noi, cu ocazia consultării pietei, și-au manifestat interesul cel puțin trei firme, prețul maxim fiind stabilit după consultarea pieței. Companiile care au participat activ la acțiunea de consultare a pieței prin intermediul platformei SICAP sunt companii de talie mondială.

Odată cu publicarea anunțului de consultare a fost facută publică și intenția CFR Călători de a efectua achiziția. În prezent, anunțul privind demararea licitației este în stadiul adaptării la procedură cu recomandările Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP). Pentru o totală transparență, CFR Călători a solicitat din proprie inițiativă verificare ex-ante din partea ANAP.

Știrea dumneavoastră conține inadvertențe majore referitoare la sursele de finanțare confundând surselele proprii de finanțare ale CFR Călători cu cele provenite din fonduri europene. Achiziția ce folosește fondurile europene se derulează prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Aceste confuzii induc în eroare opinia publică, producând prejudicii de imagine CFR Călători și afectează în mod direct activitatea companiei"

Mai multe articole despre:
cfr calatori