MENIU

Severin, ultimul termen la ÎCCJ: Nu pot să recunosc că România a trimis în funcții importante un hoț

Fostul europarlamentar Adrian Severin se prezintă luni la Instanța Supremă în dosarul în care a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Este posibil să își afle astăzi sentința.

UPDATE 18.45: Procurorii au cerut o pedepsă mai mare pentru Adrian Severin. Fostul europarlamentar a declarat că ar fi luat o pedeapsă cu suspendare dacă colabora cu oamenii legii, însă el nu poate să recunoască faptul că "România a trimis în cele mai importante funcții un hoț".

Declarația a fost dată la Înalta Curte de Casație și Justiție, la ultimul termen al procesului în care Adrian Severin a fost condamnat în primă instanță la trei ani și trei luni de închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență.

"Nu pot fi decât exasperat că aud asemenea afirmație fără nicio probă — că aș fi acceptat bani pentru a depune amendamente. Contractul a fost unul de consultanță, pe care l-am onorat. N-am vorbit de depunerea amendamentelor contra cost. Am fost cel mai bun președinte al OSCE. Am fost raportor ONU. Puteam să fac o înțelegere judiciară și probabil aș fi luat o pedeapsă cu suspendare. Eu nu pot să cooperez. Sunt cel mai sărac om politic din România. Mi-am sacrificat familia și prietenii. Nu pot să recunosc că România a trimis în cele mai importante funcții un hoț. În Belarus toată lumea mă știe. Am eliberat deținuți politici cărora le-am apărat drepturile. Este un proces politic care va produce consecințe", a spus Adrian Severin, în ultimul cuvânt.

În timpul procesului, procurorul de ședință a solicitat judecătorilor condamnarea lui Adrian Severin la 6 ani și 6 luni închisoare pentru luare de mită și 5 ani pentru trafic de influență, la care să se adauge un spor de pedeapsă.

UPDATE 10.00: Adrian Severin a ajuns la Curtea Supremă, în jurul orei 10.00: "Sunt pregătit pentru absolut orice", a spus acesta.

Magistrații de la Instanța Supremă judecă un nou termen în dosarul în care fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Adrian Severin a fost condamnat, pe 23 februarie 2016, la trei ani și trei luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost pus sub acuzare în calitate de europarlamentar, decizia nefiind definitivă. Fostul europarlamentar a fost trimis în judecată de procurori pe 11 septembrie 2013 pentru luare de mită și trafic de influența.

La momentul investigației jurnalistice, trei europarlamentari-Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler și fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser – ar fi acceptat "să-și vândă serviciile" unor jurnaliști ai ziarului "The Sunday Times", care pretindeau că se ocupă cu acțiuni de lobby. Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul "ajutorului" pentru adoptarea unor amendamente.

La termenul anterior, Instanta Suprema a respins audierea lui Traian Basescu și a lui George Maior, cereri solicitate de Severin.

Adrian Severin a depus o cerere în care dorea audierea, în calitate de martor, a acestora și a jurnaliștilor englezi care i-au promis bani pentru depunerea unor amendamente, în dosarul în care fostul europarlamentar este acuzat de trafic de influența.

Cei cinci magistrați din completul care judecă dosarul lui Adrian Severin au decis în 17 octombrie ca fostul europarlamentar să depună o serie de înscrisuri și i-au respins cererea de efectuare a unei expertize tehnice criminalistice cu privire la înregistrările audio-video în mediul ambiental și a convorbirilor telefonice efectuate de el cu cei doi ziariști britanici, martorii Jonathan Calvert și Clăire Newell.

Traian Basescu a declarat, întrebat daca accepta sa fie audiat in dosarul lui Adrian Severin, ca va merge "in orice situatie" la instanta daca este chemat.

„A venit la mine in birou. Eram presedinte. S-a cerut si a venit. Am crezut ca are lucruri importante", a spus Basescu, intrebat daca a avut vreo intalnire cu Severin asa cum sustine acesta.

Fostul europarlamentar a aratat, in declaratia data in fata instantei de apel, ca se simte nevinovat si ca l-a anuntat pe fostul presedinte Traian Basescu despre intreaga situatie, imediat dupa izbucnirea scandalului.

"Am informat verbal Parlamentul European ca urmeaza sa semnez un contract de consultanta, urmand sa-l trec in urmatoarele sase luni in declaratia de interese. L-am anuntat si pe Traian Basescu dupa izbucnirea scandalului. Mi-a spus ca sunt nevinovat si ca trateaza acest caz ca pe unul de siguranta nationala", a aratat Severin in declaratia sa.

Mai multe articole despre:
Adrian Severin