MENIU

Adrian Sârbu, denunţ împotriva protocoalelor încheiate de SRI. A fost implicat şi ANAF?

Adrian Sârbu

Adrian Sârbu, patronul trustului de presă Mediafax şi fondator al grupului Pro TV, a depus un denunţ împotriva protocoalelor încheiate de SRI. Adrian Sârbu solicită Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să verifice dacă au fost semnate şi alte protocoale între SRI şi organele judiciare sau între Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Finanţelor Publice sau ANAF.

Adrian Sârbu sugerează în denunţul publicat pe Mediafax că SRI ar fi avut protocoale inclusiv cu Ministerul de Finanţe/ANAF.

Adrian Sârbu, trimis în judecată de procurorii din carul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare și spălare de bani, a publicat miercuri un denunţ pe care l-a făcut la adresa Parchetului de pe lângă ÎCCJ în care aduce acuzaţii de abuz în serviciu, delapidare, deturnare de fonduri sau divulgarea unor secrete de serviciu etc.

Redăm mai jos denunţul publicat miercuri de magnatul de presă:

"Dacă îţi pasă, citeşte-l aici, fără frici. Cititul nu se pedepseşte în Noul Cod Penal. Denunţul e făcut şi pentru tine, prêt-à-porter, că te ştiu grăbit.

Către:

PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

B-dul Libertăţii nr.12, Sector 5 - Bucureşti

DOMNULE PROCUROR GENERAL,

Subsemnatul ADRIAN SÂRBU... formulez prezentul

DENUNŢ

cu privire la săvârşirea următoarelor infracţiuni în legătura cu încheierea şi punerea în aplicare a Protocolului de cooperare nr. 00750/003064 din 04.02.2009 („Protocolul"), încheiat între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii:

• Abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 C.pen.;

• Compromiterea intereselor Justiţiei, prevăzută de art. 277 C.pen.;

• Uzurparea funcţiei, prevăzută de art. 300 C.pen.;

• Delapidare, prevăzută de art. 295 C.pen.;

• Deturnare de fonduri, prevăzută art. 307 C.pen.;

• Divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, prevăzută de art. 304 C.pen.

În acelaşi sens, vă rog să întreprindeţi toate demersurile necesare pentru a verifica dacă au fost semnate şi alte protocoale asemănătoare, între Serviciul Român de Informaţii şi organele judiciare (organe de cercetare penală, procurori, judecători, instanţe de judecată) sau între Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Finanţelor Publice/Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în Articolul 17 alineat (3) din Protocol existând referiri la „protocoale încheiate cu alte instituţii".

În conformitate cu prevederile Constituţiei României, ale tratatelor internaţionale privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care România este parte, ale legilor interne care privesc procesul penal şi organele judiciare, dar şi ale celor care privesc organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, apreciez că se impune ca Serviciul Român de Informaţii să facă publice:

- toate solicitările scrise venite din partea „parchetelor" sau transmise către „parchete" (cel putin a celor care privesc cetăţenii români), începând cu 04 februarie 2009 şi până în prezent; potrivit Articolului 19 din Protocol, „activităţile prevăzute în prezentul protocol se realizează numai la solicitarea scrisă a părţilor. Pentru Serviciu, transmiterea solicitării se face de către şefii unităţilor centrale şi teritoriale, cu aprobarea conducerii Serviciului. Pentru Parchet, solicitarea scrisă se transmite sub semnătura conducătorului structurii/unităţii de Parchet (centrală sau teritorială)".

- planurile comune, aprobate de conducerile celor două instituţii, pe baza cărora s-a realizat cooperarea efectivă „în cauzele complexe", potrivit Articolului 22 din Protocolul de cooperare; în acelaşi sens, sunt de menţionat şi prevederile Articolului 25: „Planul comun de acţiune prevăzut la art. 3 lit. g) şi art. 22 se întocmeşte pe baza analizei situaţiei operative şi a soluţiei tehnice şi va cuprinde măsurile şi responsabilităţile concrete pentru desfaşurarea activităţilor"...

Ce nu pot denunţa, pentru că nu există în Codul Penal Nou - şi ăsta trecut pe şest prin parlament, fără dezbatere - este conspiraţia împotriva dreptului la viaţa noastră privată, la libertate, la drepturile fundamentale ale omului şi altele pe care ni le-am dorit în comunism şi ni le-am câştigat cu sânge în 89, la Revoluţie", scrie Sârbu într-un mtaerial publicat pe Mediafax intitulat "Sunt cetăţeanul Sârbu. Am făcut un denunţ".

Adrian Sârbu este acuzat de procurori că, în perioada 2006 - 2014, în cadrul societăților din grupul Mediafax, deținute direct sau indirect de Sârbu, a fost utilizat un sistem de salarizare, ce presupunea plata drepturilor salariale parțial în baza unui contract de muncă, și parțial în baza unui contract de cesiune de drepturi de autor, acesta constituind eșafodajul unui mecanism de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.

Fostul patron al Pro TV a fost pus sub inculpare şi în dosarul Mineriadei, alături de actorii principali din evenimentele "negre" din anii 1990-1991, Ion Ilkiescu, Petre Roma, Virgil Măgureanu.

Mai multe articole despre:
Adrian Sârbu