MENIU

Adio, Roşia Montană! Frăția cleptocraților. Beny Steinmetz și prietenii săi

Adio, Roşia Montană! Frăția cleptocraților. Beny Steinmetz și prietenii săi

Asistăm în ultimele săptămâni la o nouă ofensivă mediatică legată de Roşia Mon­tană. Totul a început cu intervenţia în­câl­cită a premierului Tudose legată de in­ten­ţia de a retrage dosarul depus la UNESCO de către Guvernul Cioloş.

Apoi au intrat în scenă diverşi purtători interesaţi de me­saje care au diseminat subiectul şi au aruncat o perdea de fum asupra motivelor reale care au determinat guvernul PSD să redeschidă tema exploatării aurului din Munţii Apuseni.

De fapt, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose ur­măresc să îşi achite angajamentele pe care şi le-au luat în faţa Frăţiei Cleptocraţilor în schimbul susţinerii lor. Pentru Ro­mâ­nia, asta va însemna pierderea definitivă şi irevocabilă a celei mai importante re­surse minerale pe care o posedă. Scos sau nu din pământ, aurul de la Roşia Montană are o valoare strategică mult mai mare de­cât valoarea lui nominală şi asta va atârna foarte greu în viitorul apropiat. Iar Frăţia Cleptocraţilor ştie asta.

De la Securitate, cu dragoste, pentru Beny Steinmetz

Ne-am obişnuit, deja de mai bine de 10 de ani, ca subiectul „Roşia Montană” să încingă spiritele. Deşi disputa în spaţiul public este deosebit de acerbă şi de-a lungul timpului tema exploatării aurului din Munţii Apuseni a fost întoarsă pe toate feţele, niciodată nu este târziu să mai aflăm câte ceva din culisele acestei aşa-zise „afaceri”.

Primul dintre aceste detalii este că „afacerea” Roșia Montană nu a pornit, așa cum s-a scris în presă, de la celebrul Frank Timiș. Nici măcar de la întâlnirea acestuia cu ambasadorul României în Australia și Noua Zeelandă, domnul Ioan Gâf-Deac, teleportat în diplomație în anul 1996, fără nici un fel de abilitate care să-l recomande pentru postul respectiv. Asta dacă nu ne referim la faptul că a fost inginer în Valea Jiului (1976-1985), director adjunct la Ministerul Minelor, Petrolului și Geologiei (1985-1990) și ministru secretar de stat în Ministerul Industriilor (1992-1996) responsabil de „coordonarea strategică a industriei de apărare și a domeniului de resurse minerale și energetice”. (http://www.spiruharet.ro/facultati/management-bucuresti/cadre/cc5d610d820b90f716fa0a79f997554f.pdf) Fix omul pe care vrei să-l trimiți în Australia, dacă ai oarece „interese strategice” în domeniul mineritului. Sau dacă vrei să stabilești niște contacte pentru o afacere viitoare. Pentru ce afacere?

Citeşte mai mult pe revista22online.ro

Mai multe articole despre:
Roşia Montana