MENIU

Adevărul neștiut despre preoții care "deschid Evanghelia"

Deschiderea cărții

Practica de a "deschide cartea" este o practică pe care nu o găsim în nici o carte de cult și care este contrară regulilor stabilite de Biserică pentru săvârșirea cultului.

Deschiderea Evangheliei, practică știută mai ales sub numele de "deschiderea cărții", este o metodă înșelătoare de a află viitorul, spun teologii.

Deschiderea cărții este asociată, de cele mai multe ori, cu Taina Sfântului Maslu. În rânduiala acestei Taine, după ultima rugăciune și ungere, se prescrie ca preotul să ia Sfântă Evanghelie, să o dea bolnavului, spre a o săruta, și să o deschidă deasupra capului celui bolnav.

Apoi, preotul se roagă pentru bolnav, rostind ultima rugăciune. Evanghelia închipuie Cuvântul lui Dumnezeu, iar deschidere liturgică a acesteia și așezarea ei deasupra capului celui bolnav semnifică punerea mâinii lui Dumnezeu peste cel bolnav, după cum și citește preotul, în rugăciunea rostită în acest moment: "Nu pun mâna mea cea păcătoasă peste capul celui ce a venit la ține cu credința, ci pun mâna Ta cea puternică și tare, ce se află în această Sfantă Evanghelie."

Asemenea "deschideri de cărți" au început să fie făcute însă și cu alte cărți (cu Psaltirea, cu Pidalionul), în afară oricărei slujbe, cu scopul singur de a înșela cu privire la viitor, scrie CrestinOrtodox.ro. Nimeni nu are însă dreptul și puterea de a se numi pe sine ghicitor, prooroc sau prevestitor al lucrurilor viitoare. Sub orice formă ar fi întâlnită aceasta -"deschiderea cărții" spre a află viitorul -, ea va rămâne o inovație liturgică deosebit de gravă

Aflarea viitorului nu a fost niciodată o preocupare a creștinilor, ci întotdeauna această a fost asociată cu vrăjitoria și cu păgânismul, drept pentru care folosirea obiectelor sfinte (icoane, cruci, Evanghelie, cărți liturgice) pentru ghicirea viitorului este o lucrare drăcească și o cădere din dreaptă credința a Bisericii lui Hristos. 

Cei care "deschid" Evanghelia nu fac de fapt decât "să închidă" și mai bine ușile raiului, atât lor, cât și celor care vin la ei pentru această vrăjitorie, scrie CrestinOrtodox.ro. Cel care spune că "ghicește" în Sfântă Evanghelie nu este decât un înșelător. Profilul celui care "deschide cartea" și "închide raiul" este următorul: dornic de câștig, profitor de necazurile oamenilor, lipsit de credința și fără frică de Dumnezeu.

Fapta de a "deschide" Evanghelia este doar un pretext, căci "ghicitorul", fără a interpretă în mod real textul evanghelic, spune celui în cauza ce îi trece prin cap, adesea inspirat de diavol, spre a produce mare înșelare. Astfel, omul care vine spre a află sursă necazurilor sale sau pentru a află ceva legat de viitor, pleacă adesea cu ideea că este dușmănit de unii apropiați de-ai săi, că este sub blestem, că i s-au făcut farmece și "legături", etc.

Practica de a "deschide cartea" este o practică pe care nu o găsim în nici o carte de cult și care este contrară regulilor stabilite de Biserică pentru săvârșirea cultului. Această practică înșelătoare compromite dreaptă credința, identificând-o pe această cu superstiția, pentru că i se cere preotului să facă pronosticuri și să ofere răspuns solicitărilor. De asemenea, această este condamnată de toți mării duhovnici ai Bisericii Ortodoxe, nici unul nepracticand această "vrăjitorie cu cele sfinte".

Mai multe articole despre:
deschiderea cărţii