MENIU

Acuzații GRAVE în ancheta tragediei de la „Matei Balș”: Probele ar fi fost distruse chiar de pompieri, primii sosiți după incendiu

Incendiu „Matei Balș”, 29 ianuarie 2021 Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Anchete, audieri și familii îndoliate. Asta avem la aproape trei săptămâni după tragedia de la Matei Balș în urma căruia și-au pierdut viața, până acum, 20 oameni. Anchetatorii au finalizat deja cercetările la fața locului, însă așteaptă acum raportul și concluziile INSEMEX, lucru care probabil va mai dura, pentru că este vorba despre o anchetă destul de complicată cu multe simulări tehnice. Sunt și acuzații grave aduse pompierilor: aceștia ar fi distrus o parte din probele de la fața locului. 

 

După incendiul de la Matei Balș multe din probe ar fi fost alterate de către pompierii care au ajuns la fața locului, potrivit Realitatea PLUS.

Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu” spune că „s-au făcut cercetări la fața locului. Am fost personal acolo și am văzut s-a lucrat, din păcate, din datele pe care noi le avem, multe din probe au fost alterate chiar de către pompieri, care au sosit primii la fața locului, și avem suspiciuni serioase legat de aflarea adevărului foarte curând, pentru că multe din probe au dispărut”.

Ancheta este departe de final, asta deși s-au făcut deja zeci de audieri. Oamenii legii așteaptă acum concluziile INSEMEX.

La rândul său, și avocatul Adrian Cuculis spune că „era important să iei opinia, informație proaspata de la persoanele care au fost la fata locului, inclusiva asistenta care a inchis circuitul de oxigen. Dacă s ar fi dus aceasta la rezervorul central probl ca ar fi fost o nenorocire greu de cuantificat la ac moment”.

La audierile de miercuri a venit și una dintre rudele victimelor care au pierit în incendiu, însă nu a vrut să facă declarații în fața jurnaliștilor.

Bilanțul de până acum al tragediei de la „Matei Balș”, 20 de pacienți bolnavi de COVID-19 au murit în urma incendiului din dimineața zilei de 29 ianuarie 2021. Până acum au fost audiate peste 30 de persoane, dar nimeni nu a fost pus sub acuzare încă în dosarul de ucidere din culpă. 

Reamintim că pe 29 ianuarie, în primele ore ale dimineții din acea zi de vineri, a izbucnit incendiul devastator, în secția pacienților bolnavi de COVID-19. A fost activat Planul Roșu de intervenție. Incendiul a fost lichidat la aproape o oră de la declanșare. A fost deschis un dosar penal pentru ucidere și vătămare din culpă.

VIDEO FILMUL tragediei de la „Matei Balș” - Trei bărbați și două femei au pierit în flăcări, în incendiul din 29 ianuarie

În urmă cu aproape o săptămânpă erau anunțate ultimele două decese în incendiul de la Matei Balș, bilanțul urcând la 20.