MENIU

Actrița Claudia Motea a convins un nume celebru de la Hollywood să lucreze în România

Celebrul compozitor american Dennis Dreith, a cărui operă muzicală poate fi auzită pe coloană sonoră a unor filme cu încasări uriașe precum "Jurassic Park", "Braveheart", "Familia Addams", "Nopți albe în Seattle" sau "Alliens", are multiple colaborări artistice cu actrița româno-canadiană Claudia Motea. Vedeta l-a convins pe actualul președinte al Federației Americane a Industriei Muzicii de Film să se implice și în industria românească de film. 

Dennis Dreith va compune muzica pentru filmul artistic de lungmetraj "Spovedanii", în regia marelui Ioan Cărmăzan, cu care de altfel americanul s-a și întâlnit la București, în vederea unei colaborări mai fructuoase și mai solide între industriile de film americană și română. 

Din februarie 2013, regizorul Ioan Cărmăzan este președintele UARF, Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România fondată de regretatul Sergiu Nicolaescu și este membru în Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Totodată, el este șeful catedrei de Regie Teatru, Film și Televiziune la Facultatea de Arte Hyperion din București. 

"Sunt fericită că Dennis Dreith, unul dintre cei mai talentați compozitori, orchestratori și dirijori de muzică de film din America, a venit în România la inițiativa mea. Personalitatea sa în lumea filmului este recunoscută la nivel mondial, în fiecare an el participând ca invitat de onoare la festivalurile de film europene de la Cannes, Sarajevo, Paris, Berlin, Londra, sau la cele americane - Los Angeles, New York, San Francisco, Washington sau Seattle unde susține workshop-uri și conferințe de presă. Pentru România, Dennis Dreith va compune muzica filmului artistic Spovedanii, despre care sunt convinsă ca fi un nou succes al filmului românesc la nivel internațional", ne- spus actrița Claudia Motea, care va juca unul din rolurile principale feminine, dar și semnează scenariul peliculei, scenografia aparținând Dianei Mețiu.

Filmul, al cărui scenariu amintește de "Amelie" sau "Nopțile Cabiriei", va avea o distribuție remarcabilă și va fi o co-producție româno-americană.

Cine este Claudia Motea?    

Timp de zece ani, Claudia Motea s-a impus în Canada, atât ca actriţă dar şi ca dramaturg, câştigând importante premii pentru actorie şi dramaturgie în cadrul festivalurilor de teatru și film canadian. (Best actressBest Original Script, Best ProductionBest Audience Award- și o nominalizare Brickenden Award similar cu Premiul de Excelență în dramaturgia canadiană -at the London Theatre Film Festival)

Debutul ei hollywoodian a fost în 2010  la The Magic Castle în showul de varietăţi The Big IF. Alte participări în USA : Hollywood Film Festival, Los Angeles Comedy FestHollywood Fringe FestivalNew York in LA, Lincoln Center Theater Festival.

Reîntoarsă în țară în 2011 a avut o strânsă colaborare cu R.A.D.E.F. România Film, producând și jucând în cinematografele acestei instituții spectacolul-film de mare succes Iubește-mă...America!, în regia Maestrului AL.G.Croitoru.

În 2013 a fost amfitrioana emisiunii de teatru TV pentru copii A Fost Odată, TVR2, unde în opt săptămâni a interpretat nu mai puțin de 36 de personaje.

Proiectul internațional Les Danaides în regia lui Silviu Purcărete a fost deschizătorul drumului artistic al Claudiei, dându-i posibilitatea, ca imediat după absolvirea facultății să participe la cele mai prestigioase festivaluri de teatru din Europa (Dublin, Amsterdam, Avignon, Glasgow, Reclinghausen,Paris), culminînd cu reprezentații pe Broadway la Lincoln Center New York. Anul 2014 i-a adus frumoase realizări profesionale în țară .dar și în străinătate, iar  pe lângă distincția Magna cum Laudae UARF a primit Premiul de Excelență la Gala Celebrităților 2014, alături de alte personalități românești: Klaus Johannis, Simona Halep, Gheorghe Hagi, Leonard Doroftei, Radu Beligan, Florin Zamfirescu, Sebastian Papaiani, Adrian Gorun, Cristian Țopescu.

 „O actriţă cu entuziasm contagios şi cu un registru actoricesc de excepţie,  o nouă Giulietta Masina a zilelor noastre”... sunt  aprecieri pertinente culese din cronicile scrise în America şi în România despre această actriţă/dramaturg/scenarist.

foto: Ziua de Cluj și Arhivă personală

 

Mai multe articole despre:
Claudia Motea