MENIU

Activiștii de mediu au înnegrit celebra Fontana di Trevi. Autoritățile sunt furioase: 300.000 de litri de apă vor fi irosiți pentru a o curăța

Foto: Profimedia

Mai mulți tineri activiști care protestează față de schimbările climatice au intrat în celebra Fontana di Trevi din Roma și au turnat cărbune diluat în apă pentru a o înnegri. Polițiștii au intervenit, iar zeci de turiști revoltați au filmat scenele și au adresat insulte protestatarilor.

Şapte tineri activişti ai mişcării anti-schimbări climatice s-au urcat duminică în Fântâna Trevi din Roma şi au vărsat cărbune diluat în apă, schimbându-i culoarea în negru.

Protestatarii din grupul "Ultima Generazione" au afişat pancarte cu mesajul "Refuzăm să plătim pentru combustibilii fosili" şi au strigat sloganul "Ţara noastră este în pericol".

Poliţia în uniformă a intervenit în apă pentru a-i îndepărta pe activişti, în timp ce turiştii filmau incidentul, iar unii spectatori îi insultau pe protestatari.

Prin intermediul unei declaraţii, Ultima Generazione a solicitat oprirea subvenţiilor publice pentru combustibilii fosili şi a legat protestul de inundaţiile devastatoare recente din regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei. Grupul a avertizat că una din patru locuinţe din Italia este expusă riscului de inundaţii.

Primarul Romei, Roberto Gualtieri, a condamnat protestul, acesta fiind cel mai recent incident într-o serie de acţiuni îndreptate împotriva operelor de artă din Italia. "Este suficient cu aceste atacuri absurde asupra patrimoniului nostru artistic", a scris el pe Twitter.

Acesta a calificat demonstraţia drept "absurdă", explicând că va fi nevoie de 300.000 de litri de apă pentru a curăţa fântâna.